„Опенхаймер“ триумфира на наградите „Златен глобус“, „Барби“ – само с 1 отличие

Снимка: Golden Globes

„Опенхаймер“ триумфира на наградите „Златен глобус“, „Барби“ – само с 1 отличие

Снимка: Golden Globes
Сподели

Историческата драма „Опенхаймер“ за „бащата“ на атомната бомба доминира на 81-ата церемония за наградите „Златен глобус“ във филмовите категории. В телевизионните триумфира сериалът за битката за контрол над глобална медийна империя „Наследници“, съобщават световните осведомителни агенции и „Варайъти“.

„Опенхаймер“ на режисьора Кристофър Нолан царуваше на наградната церемония, напомняйки за лятната си доминация. Обширното изследване на Дж. Робърт Опенхаймер и създаването на атомната бомба спечели пет награди, включително наградата за най-добър филм – драма.

В категорията за най-добър филм – мюзикъл или комедия отличието отиде при постмодернистичната продукция

„Клети създания“

феминистично преосмисляне на историята за Франкенщайн. Това се случи въпреки очакваната победа за лидера по номинации „Барби“.

На телевизионния фронт „Наследници“ – разказ за магнат, напомнящ за Мърдок, и неговото дисфункционално семейство, спечели четири награди. Сериалът приключи през май след четири сезона.

„Мечката“, проследяващ историята на чикагски ресторант, който се бори да запази вратите си отворени, спечели три награди. Те бяха за най-добър комедиен сериал и за най-добър актьор и актриса в телевизионен мюзикъл или комедия. Те бяха връчени на Джеръми Алън Уайт и Айо Едебъри.

„Говеждо“, драмедия за последиците от пътен инцидент, също спечели три статуетки – за най-добър лимитиран сериал и актьорски отличия за Али Уонг и Стивън Йон. 

Кристофър Нолан получи

наградата за най-добър режисьор.

Килиън Мърфи, превъплътил се в образа на мрачния учен във фокуса на филма, беше обявен за най-добър актьор в драма. Филмът „Опенхаймер“ беше отличен и за завладяващата си музика, композирана от Лудвиг Йорансон.

Лили Гладстоун получи наградата за най-добра актриса във филмова драма за ролята си на жена от племето осейдж, превърнала се в мишена заради петролното си богатство в „Убийците на цветната луна“ на режисьора Мартин Скорсезе. Гладстон не пропусна да отбележи, че признанието ѝ е

исторически момент за общността на коренното население,

която често е пренебрегвана или маргинализирана от развлекателната индустрия.

Ема Стоун беше отличена като най-добра актриса във филм – мюзикъл или комедия за ролята си на девойка, която поема на пътешествие към сексуални и емоционални открития в „Клети създания“. 

Пол Джиамати, обявен за най-добър актьор във филм –

мюзикъл или комедия за превъплъщението си в образа на язвителен преподавател в подготвителното училище в „Останалите“, посвети наградата си на учителите.

В поддържащите актьорски категории бяха отличени съответно Робърт Дауни младши за „Опенхаймер“ и Давайн Джой Рандолф за „Останалите“. 

Киърън Кълкин и Сара Снук спечелиха призовете за най-добра мъжка и най-добра женска роля в телевизионна драма за образите на коварни деца в „Наследници“. Изпълнението в сериала донесе на Матю Макфедиън отличието за най-добър актьор в поддържаща мъжка роля.

Наред с другите промени, отличията въведоха две нови категории: за най-добър блокбастър и стендъп комедия. Първата бе връчена на „Барби“, а Рики Джървейс грабна второто от нововъведените отличия.

Водещ на шоуто беше комикът Джо Кой, който изпъстри встъпителния си монолог с шеги, сред които за 3-часовото времетраене на „Опенхаймер“. „Моето новогодишно решение за 2024 г. е да завърша „Опенхаймер“ през 2025 г. Сериозно! Почти успях. Обожавам „Опенхаймер“, особено първия сезон“, пошегува се той, цитиран от БТА.

На церемонията не липсваха и изненади. Сред тях беше победата на „Анатомия на едно падане“ за най-добър сценарий над „Барби“ и „Опенхаймер“, както и тази на Елизабет Дебики („Короната“), която беше предпочетена пред Мерил Стрийп. Двете се състезаваха в категорията за най-добра поддържаща женска роля в телевизионен сериал.

Актуално

Избрано за вас