“Патешки истории” ни учат как да преодолеем страховете си

Снимка: Illumination

“Патешки истории” ни учат как да преодолеем страховете си

Снимка: Illumination
Сподели

“Животът започва там, където приключва зоната на комфорта ни”. Вероятно голяма част от хората не биха се съгласили с това твърдение, тъй като до известна степен комфортът е синоним на думата спокойствие. Та кой не се нуждае от такова в днешния забързан свят? Понякога обаче стремежът към твърде спокоен живот може да доведе до това човек … или патица да пропусне приключението на живота си. Доказва го семейство Малард със своите “Патешки истории”.

Таткото Мак, майката Пам, тийнейджърът Дакс и малката Гуен са привикнали към тихо и спокойно съществуване в малко езеро в Нова Англия. Макар животът им да звучи някак идилично, той всъщност е

отражение на страховете на Мак.

Още с първите си сцени анимацията силно ми напомни за друга подобна лента, криеща дълбоко послание – “Хотел Трансилвания”. И в двата филма присъства фигурата на бащата, който всява страх от външния свят у своите деца, заради  собствените си погрешни убеждения.

“Уча децата на ценни страхове, цял живот живея с тях”, споделя още в самото начало на лентата Мак на своята съпруга Пам. 

Макар и да го прави с добра умисъл – да ги предпази от потенциалните опасности, които дебнат някъде в тъмнината, той същевременно

ограничава и възможността на семейството да живее пълноценно –

по примера на патиците, които всяка година отлитат към Ямайка за зимата. 

Един съдбоносен разговор обаче променя вижданията му за света. По време на него той осъзнава, че ако продължи да налага ограничения на своите близки, може да остане напълно сам. 

Изправен пред поредната опасност, която кара патешкото му сърце да тупти от ужас, той взима съдбоносното решение цялото семейство да потегли на пътешествие до Ямайка. И макар то да започва с безоблачно небе и положителни емоции, в даден момент

от всеки ъгъл започват да изскачат опасности

като гладни птици, кръвожадни готвачи.  Всичките им преживявания – някои близки до смъртта, ще научат Малард на ценен урок. Той гласи, че когато едно семейство е обединено, никоя опасност не може да препречи пътя му към целта – в случая достигането до Карибите. Разширявайки своя мироглед за заобикалящия ги свят, те се сдобиват с нови приятели, но и преодоляват своите най-големи страхове. 

Основна движеща сила за постигането на това се оказват децата на семейството Дакс и Гуен. Те се отличават с качества, присъщи по-скоро на хората, отколкото на животните.  Макар през целия си живот да са възпитавани да се страхуват от външния свят, се оказва, че

някъде дълбоко в сърцата им са се криели техните смелост и упоритост.

Благодарение на своите неподозирани качества двамата съумяват да покажат на своите родители, че понякога поетите рискове могат да доведат до неочаквани положителни последици – щастлив и изпълнен с емоции живот. 

„Патешки истории“ са разказани с хумор и сърце от създателите на обичаните анимации “Миньоните”, “Аз, проклетникът” и “Гринч”. 

“Това е човешка история с герои, които се борят с проблеми, присъщи за хората, въпреки че са патици. Качествата им на патици са невероятно добре изпълнени. Изпипано е всичко от най-малкия детайл на перото, до движенията и полета им”. Това отбелязва в свое интервю пред Variety изпълнителният директор на Illumination Крис Меледандри.

Анимацията е създадена по сценарий на Майк Уайт, носител на награда „Еми“ за сериала „Белият лотос“. Персонажите от филма озвучават едни от най-добрите комедийни актьори. Начело са номинираният за „Оскар“ и „Еми“ Кумаил Нанджиани (Мак) и номинираната за „Еми“ Елизабет Банкс (Пам).

Преодолейте своите страхове, гледайки  “Патешки истории” – анимацията, която вдъхва кураж.

Актуално

Избрано за вас