Почина звездата от „Игрите на глада“ Доналд Съдърланд (ОБНОВЕНА)

Снимка: Getty Images

Почина звездата от „Игрите на глада“ Доналд Съдърланд (ОБНОВЕНА)

Снимка: Getty Images
Сподели

Актьорът Доналд Съдърланд, изиграл почти 200 роли и участвал в продукции като „Игрите на глада“ и „Животинска къща“, почина на 88-годишна възраст след дълго боледуване. Синът му Кийфър съобщи за смъртта на баща си в изявление, пише BBC.

„С натежало сърце ви съобщавам, че баща ми, Доналд Съдърланд, почина. Аз лично смятам, че един от най-важните актьори в историята на киното“, споделя той. „Никога не се е плашил от роля – добра, лоша или грозна. Той обичаше това, което правеше, и правеше това, което обичаше, а човек никога не може да иска повече от това. Добре изживян живот.“

Доналд Съдърланд със сина си, актьора Кийфър Съдърланд / Снимка: Getty Images

Роден през юли 1935 г. в Сейнт Джон, Ню Брънзуик, в младежките си години той е радиорепортер и завършва инженерство в университета в Торонто. Но не след дълго

актьорската игра го завладява

и го кара да напусне родната си Канада и да замине за Лондон през 1957 г. След несполучливо обучение в Лондонската академия за музикално и драматично изкуство (Lamda), той прекарва 18 месеца в Perth Repertory Theatre в Шотландия.

„Това беше първият театър, в който играх и в който публиката наистина се смееше, когато бях смешен“, казва той пред Daily Record през 2013 г. „Реакцията, която получих от публиката, за първи път ми даде увереност и сигурност.“

Следват малки роли в британски филми и телевизия, сред които участия заедно с Кристофър Лий във филмите на ужасите „Замъкът на живите мъртви“ и „Къщата на ужасите на д-р Терор“.

Първият от тях е режисиран от Уорън Кийфър, чиято фамилия Съдърланд дава на най-големия си син Кийфър, когато той се ражда скоро след това.
Други роли по това време включват участия в епизоди на „Светецът“, един от които е режисиран от звездата му Роджър Мур.

Благодарение на този епизод Съдърланд получава пробивната си роля в екшъна от Втората световна война „Мръсната дузина“. Той не е

първият избор за ролята

на непочтителния войник Върнън Пинкли, един от 12-те изверги, избрани от майора на Лий Марвин за самоубийствена мисия зад вражеската линия.Но режисьорът Робърт Олдрич е толкова впечатлен от сцената, в която Пинкли се представя за генерал, че ролята му е разширена. Привличащото вниманието изпълнение на Съдърланд го води до спечелването на една от главните роли в M*A*S*H, сатирична комедия за медиците в Корейската война.

Доналд Съдърланд като капитан „Ястребово око“ Пиърс в M*A*S*H / Снимка: Getty Images

Неговият герой, капитан Бенджамин Франклин „Ястребово око“ Пиърс младши, използва неподчинение и хумор, за да се справи с ежедневните трудности в битките и кръвопролитията.

Нестандартното присъствие на Съдърланд му позволява да получи още една роля във военен филм – сержантът Чудак в „Героите на Кели“. През 1971 г. той е в по-сдържана форма във филма „Klute“. Там играе детектив, чието издирване на изчезнал човек е подпомогнато от скъпоплатено момиче на повикване. Джейн Фонда е партньорка на Съдърланд във филма на Алън Джей Пакула и печели „Оскар“ за ролята си.

Доналд Съдърланд и Джейн Фонда в „Klute“ / Снимка: Getty Images

Политически активната двойка се среща в продължение на две години, но романтиката им не продължава. „Беше прекрасна връзка до момента, в който заживяхме заедно“, отбелязва той по-късно.

Друг сексуално натоварен трилър, „Не гледай сега“ от 1973 г., отвежда Съдърланд във Венеция под режисурата на Никълъс Роуг. Филмът включва

толкова откровена секс сцена,

че се смята, че той и колежката му Джули Кристи са правили секс наистина. Оказва се обаче само слух, който Съдърланд по-късно отхвърля.

Той продължава да си сътрудничи с автори, като изиграва садистичен фашист във филма на Бернардо Бертолучи „1900“ и главната роля във филма на Федерико Фелини „Казанова“.

През 70-те години на миналия век играе член на ИРА във филма „Орелът кацна“,

колежански професор, пушещ трева,

във филма „Животинска къща“ на National Lampoon. Както и главната роля в римейка на „Нашествието на крадците на тела“ от 1978 г.

80-те години започват с ролята на Съдърланд на бащата на самоубил се тийнейджър в спечелилия „Оскар“ филм на Робърт Редфорд „Обикновени хора“.
През десетилетието той играе британски сержант-майор във филма на Хю Хъдсън „Революция“ и се появява заедно с Кейт Буш във видеоклипа към песента ѝ „Cloudbusting“ от 1985 г.

През 90-те години Съдърланд продължава да работи с огромно темпо, участвайки във филми като „Backdraft“, „JFK“, „Six Degrees of Separation“ и „Време да убиваш“.

В последния филм той се появява заедно със сина си Кийфър, който за първи път се появява на екран през 1983 г. в „Макс Дюган се завръща“, друг филм на баща му.

Доналд Съдърланд участва с Дженифър Лорънс във филмите „Игрите на глада“ / Снимка: Getty Images

През 2000-те години Съдърланд се насочва към телевизията, като участва в сериали като „Мръсни секси пари“ и „Главнокомандващ“. През последните години обаче ролята му на продажния президент Сноу във франчайза „Игрите на глада“ го накара да бъде приет от ново поколение филмови фенове.

Съдърланд е женен три пъти. Първият му брак, с бившата детска актриса Лоис Хардуик, продължава от 1959 до 1966 г. Вторият му брак, с актрисата Шърли Дъглас, продължава от 1966 до 1971 г. Oт него се раждат две деца – син Кийфър и дъщеря Рейчъл. От третата си съпруга, канадската актриса Франсин Расет, има трима сина – Роуг, Росиф и Ангъс.

Актуално

Избрано за вас