Почина звездата от „Сабрина младата вещица“ Мартин Мъл

Снимка: Frazer Harrison/Getty Images

Почина звездата от „Сабрина младата вещица“ Мартин Мъл

Снимка: Frazer Harrison/Getty Images
Сподели

Американският актьор и комик Мартин Мъл, известен с работата си в телевизионните сериали „Сабрина младата вещица“ и „Розана“, почина на 80-годишна възраст. Това съобщи BBC.

Мъл, който участва и в комедийния филм от 1985 г. ,,Улика“, загуби живота си в четвъртък в дома си след „тежка борба с дълго заболяване“. Това съобщи дъщеря му Маги Мъл в социалните мрежи. В почит в Instagram г-жа Мъл пише, че баща ѝ „ е известен с това, че е бил отличник във всяка възможна творческа дисциплина и че е правил реклами на Red Roof Inn“. 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от maggie mull (@mulltoons)

Професионален път 

Първата забележителна роля на Мъл е през 1976 г., когато играе Гарт Гимбъл в сапунената опера „Мери Хартман, Мери Хартман“. Тя го води до две допълнителни роли в телевизионно предаване, включително в сериала ,,Fernwood 2 Night.“.

След това получава ролята на офицер от армията полковник Горчица в черната комедия ,Улика“, вдъхновена от едноименната настолна игра.

По това време той започва да озвучава и рекламите на Red Roof Inn, които дъщеря му споменава в поста си.

Почитателите на телевизията от 90-те години на ХХ век ще разпознаят също Мъл от работата му в сериала „Розана“, където играе шефа на титулярната героиня Леон Карп, или в „Сабрина младата вещица“. В този сериал е в ролята на играе директора Уилард Крафт.

Снимка: wallpaperflare.com

Мъл се появява и в признатия от критиката сатиричен ситком ,,Arrested Development“, където играе нещастния частен детектив Джийн Пармезан.

Гостува в много други известни телевизионни предавания, сред които ,,Семейство Симпсън“, ,,Family Guy“, ,,Закон и ред“: Златните момичета“ и ,,Двама мъже и половина“.

През 2016 г. Мъл е номиниран за наградата Primetime Emmy за изключителен гост-актьор в комедиен сериал и за участието си в четири епизода в политическата сатира Veep на HBO.

Роден в Чикаго в семейството на актриса и дърводелец, Мъл започва кариерата си в шоубизнеса като автор на песни. И така става известен като музикален комик.

В началото на 70-те години на миналия век той открива многобройни концерти на Франк Запа и Брус Спрингстийн. Учи и живопис и през 1965 г. завършва Училището по дизайн в Роуд Айлънд с бакалавърска степен по изящни изкуства.

Снимка: ERIC MCCANDLESS/ABC VIA GETTY

През 2013 г. в интервю за A.V. Club той казва за актьорската си кариера, че ,,всеки артист, когото познавам, има ежедневна работа. Те или преподават изкуство в някой колеж, или карат такси.

,,Аз просто имах късмета да попадна на ежедневна работа, която е необикновена и много забавна., допълва той.

Дъщеря му Маги в момента е телевизионна сценаристка. Тя е плод от любовта му с актрисата и композиторка Уенди Хаас, с която се жени през 1982 г.

Актуално

Избрано за вас