Представят българската продукция „Стадото“ на фестивал в Лондон

Снимка: Стоп кадър "Стадото"

Представят българската продукция „Стадото“ на фестивал в Лондон

Снимка: Стоп кадър "Стадото"
Сподели

Режисьорът Милко Лазаров ще представи най-новия си филм – „Стадото“, на Лондонския филмов фестивал през октомври. Сюжетът му развива в малко погранично село. Малката Тарика живее заедно с баща си и баба си в отчуждено от съселяните си след мистериозно събитие в близкото минало на семейството. Отношението към тях е напът допълнително да се влоши, когато става ясно, че

Тарика е наследила от майка си рядкото костно заболяване,

известно като „криле на пеперуда”. Един ден животните в селото внезапно се разболяват, реката пресъхва, болно момче умира. Тогава селяните решават да вземат нещата в свои ръце и сами да се отърват от проклятието, което виждат в това семейство.

В ролята на Тарика е Весела Вълчева, а в ролята на баща ù Али е Захари Бахаров. Участват още Иван Савов, Иван Бърнев, Валерия Върбанова и Христос Стергиоглу. За Весела Вълчева това е дебют в киното. У нея Лазаров търсил само „талант“ –  единственото качество, което според него има значение в изкуството.

Атмосферата на подозрение и предразсъдъци е вдъхновена от политическата и социална обстановка

в страната ни, не крие режисьорът. Такава е атмосферата и в света в момента, отбелязва той.

„Разделението и доминацията на географските и духовни територии достига заплашителни нива“ – казва Лазаров, цитиран от Variety. Основни човешки права биват потъпквани под претекста на просперитет и богатство. Например

правото да се изразяваш свободно в мирен обществен разговор,

правото да правиш разлика между политически аргументи в полза на обществото и такива в полза на управляващите.

И либералните, и диктаторските общества бързо предоставят първични решения, които се превръщат в норма. Утвърждаването на тези норми поражда у хората фалшивото чувство за необходимост от силна ръка.

Човечеството е на крачка от откритата ксенофобия.

Случвало се е и преди, трябва да помним и да се учим от миналото“.

„Битката за надмощие е за „човешкия дух“, казва Лазаров. Този феномен според него се е породил вследствие на глобализацията на икономиката.

„Това се случва през разделението и затвърждаването на вече завладените свободни територии на духа. Divide et impera“, казва той. Попитан за вдъхновението да посвети новия си филм на тази тема, Лазаров отговаря:

„Предполагам, че съм любопитен да отговоря на въпроси, които трудно намират отговори. Изкривената справедливост поражда необходимостта от човещина. Както на колективната ни човечност, така и на човека у всеки един от нас. Изкуството е мощен съюз между красота и справедливост“.

За „Стадото“, който ще тръгне на английски с алтернативното заглавие „Тарика“, са отредени три прожекции в Лондон на 10 и 11 октомври. И трите вече са разпродадени, става ясно от справка в сайта на фестивала, изтъква „Площад Славейков“. Само дни след това „Стадото“ ще пристигне и в България и на 13 ноември ще открие фестивала „Киномания“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас