„Духът на Шехерeзада“ ни съпровожда на музикално пътешествие из Близкия изток

Снимка: Кино уикенди / Cinema Weekends

„Духът на Шехерeзада“ ни съпровожда на музикално пътешествие из Близкия изток

Снимка: Кино уикенди / Cinema Weekends
Сподели

На 23ти март от 19:00ч и на 24ти март от 18:00ч в програмата Кино уикенди в сцена „Дерида“ ще бъде официалната премиера на „Духът на Шехерезада“ – филм за толерантността и любовта към изкуството. Продукцията е една съвременна документална приказка, представяща историите на талантливи арабски артисти, свързани с България. Откриването ще започне с 

 

концерт на живо и танцово изпълнение

на артистите от филма. 

 

Героите от филма „Духът на Шехерезада“ са артисти от Близкия изток, които живеят в България. В началото пристигат в една чужда държава, в която търсят спасение. Постепенно обаче намират много общи неща в културата, традициите, кухнята и музиката. Така започват да я чувстват все по-близка и все по-позната. Днес са толкова свързани със страната и хората тук, че за тях България е като втора родина. Главните герои от Ориента творят в балканската реалност –

 

реге музика с арабски мотиви и български фолклор с източни инструменти.

 

Филмът започва с изповед на Шехерезада, която броди в пустинята Сахара, облечена в царствена червена роба. Червеният цвят се превръща буквално в „тънката червена линия“, която обединява отделните истории.

 

Във филма ще видите музикантите Саад Аладинот Ирак, на Махди Калифа от Тунис и на Амджад Джад от Сирия. Всички те пренасят изкуството си в България.

 

Разказана е и историята на Маги Назер, която Катерина нарича

 

„протегнатата ръка към другите култури“,

заради социалната ѝ дейност.

 

В ролята на емблематичната разказвачка Шехерезада е актрисата Манал Ел-Фейтури („Сънибийч“ и „Бодигард“). Тя е британка с либийски корени, която също избира да живее в България.

 

В тази магична култура ни потапя и изпълнението на танцова група „Шахира“, както и изкуството на рисуването върху стъкло на Катя Саяри. Известният поет и арабист Азиз Таш представя обективни факти за арабската култура.

Катерина Борисова – режисьор и продуцент на филма, споделя, че изкуство на всеки един от персонажите във филма я

вдъхновява да намери визуален ключ към личните им истории.

Тя вярва, че филмът ще допринесе красотата, която сътворяват, да бъде видяна и чута от широката публика у нас.

Самата Катерина открива магията на ориенталските танци преди повече от 10 години. Тя създава и ръководи една от големите танцови школи, където жени на различна възраст учат сложното и красиво изкуство на арабските танци.

 

„Арабските творци, живеещи в България,

 

нямат възможност за мащабна изява“,

 

разказва Катерина.

 

Според нея хората познават арабската култура основно от медиите и това до голяма степен ги кара да не искат да имат досег до нея.

 

„Арабската общност също е капсулована. Един от проблемите на общуването е езиковата бариера, но музиката е универсален език. Затова реших да концентрирам филма най- вече около нея и приноса, който смесването на двете култури носи за изкуството“, изтъкна още тя.

Срещата с героите от филма и музикалните им изпълнения ще оживеят пред зрителите. Документалната приказка от големия екран обещава да предостави едно незабравимо преживяване, което вълнува сетивата.

Дискусията със създателите и участниците в „Духът на Шехерезада“ е предпоставка за премахване на предразсъдъците и даване на тласък на приятелство между българи и народите от Близкия изток.

Актуално

Избрано за вас