Представят „Моя чичо Любен“ в няколко български града през април и май

Снимка: Кадър "Моят чичо Любен"

Представят „Моя чичо Любен“ в няколко български града през април и май

Снимка: Кадър "Моят чичо Любен"
Сподели

Филмът „Моят чичо Любен“, посветен на художника Любен Стоев, ще бъде показан в няколко български града през април и май. Ако не можете да присъствате на някоя от тях, пуснете си го у дома. Mожете да го отриете в стрийминг платформата 7Arts.bg.

На 3 април, сряда, от 18.00 часа в кино „Метропол“ във Враца е планирана прожекцията, по време на която зрителите ще могат да се срещнат с двамата режисьори Джеки Стоев и Никола Бошнаков. Те ще разкажат

забавни моменти от снимките в България и Германия,

както и интересни истории за художника, който е брат на Джеки Стоев. 

През февруари в Художествената галерия към Регионалния музей във Враца беше показана изложба графика по повод 85 години от рождението на Любен Стоев. Експозицията представи творби на социална тематика със специфичния почерк и стил на българския график.

Ден по-късно в 18:00 часа в Дом на енергетика в Козлодуй двамата режисьори ще открият изложбата „50 години Първа атомна през погледа на художника Любен Стоев“. Малко след това ще бъде представен и филмът „Моят чичо Любен“. Творбите от цикъла „Първа атомна“ са създадени в периода 1970-76 година, когато Любен Стоев често гостува по покана на новостроящата се централа в Козлодуй. Окото на художника е запечатало както детайли от

ежедневния живот на строители, техници и инженери,

така и мащабните промени в създаването на този стратегически за България обект.

В изложбата са подбрани творби с различни техники – литографии, гравюри на дърво, но също и скици и рисунки. Тази експозиция представя един различен Любен Стоев. Според нея той е автор, вглъбен в работата си, верен на човека и човешкото, дори и в индустриалния подем на епохата. Изложбата не е хроника на строителството, нито сбор от наблюдения и впечатления, а по-скоро поетично обобщение на времето и неговите герои.

На 8 април от 18.00 в Бургас в културен център „Морско казино“ ще бъде официално открита изложбата „Оригинал и отпечатък“. Посетителите ѝ ще могат да гледат и филма, посветен на художника. Те ще могат да бъдат видени и на 3 май от 18.00 часа в културен център „Елизиум“ в Стария град на Пловдив.

Филмът „Моят чичо Любен“ е копродукция на България и Германия с продуценти Кирил Кирилов, Галина Тонева от продуцентска компания „Гала филм“. Копродуценти са Four Elements (България) и Рей ван Цешау (Германия). Оператор на лентата е малкият син на Джеки Стоев, сценарист – Ивайло Манев. Музиката е на по-големия син на Джеки – Рей ван Цешау. Той е и сред основните лица във филма заедно с Джеки Стоев, Джони Пенков и други.

Лентата представя образа на Любен Стоев като художник и личност през разказите на неговия племенник Рей ван Цешау, фронтмен на легендарната немска рокгрупа Freunde der italienischen oper. Рей лети за София, за да продаде апартамента, получен по наследство от своя български чичо. Но жилището на художника Любен Стоев е препълнено с картини, инсталации, истории и видеоматериали. Така Рей подрежда и за себе, и за зрителя образа на българския си чичо. Той се впуска на видеопътешествие до Африка, Индия и Куба,

спуска се на дъното на българското общество,

където Любен винаги е намирал теми и вдъхновение. В това пътуване Рей ни среща с истинския си баща, голямата любов на художника в Дрезден, както и със самия дух на Любен.

Освен разказите на Рей Ван Цешау, в „Моят чичо Любен“ са използвани още части от

над 300-часовия видеоархив

на Любен Стоев. В документалната продукция са включени откъси от интервю на художника пред режисьора Атанас Христосков за филма „Истории като на кино“. Във филма са запечатани още разговори и моменти с Георги Пенков-Джони, Ицко Финци, а във видеоархивите има кадри с Огнян Видев, Васил Пармаков и други.

Актуално

Избрано за вас