Култовият златен костюм на принцеса Лея беше продаден за $175 хил.

Снимка: Getty Images

Култовият златен костюм на принцеса Лея беше продаден за $175 хил.

Снимка: Getty Images
Сподели

Златният костюм на принцеса Лея от Междузвездни войни“ бе продаден на търг за 175 хил. долара. Цялостната визия от бикини, сутиен и златни аксесоари е ключова за образа на Кари Фишър в шестия филм от поредицата – „Завръщането на джедаите“ (1983). В него принцесата е заложница в двора на Джаба Хътянина и е прикована към трона му.

Аукционът, на който бе предложен и още реквизит от „Междузвездни войни“, се проведе в САЩ от тръжната къща „Heritage Auctions”. Костюмът на Фишър е

по дизайн на покойния Ричард Милър,

главен дизайнер в компанията за визуални ефекти „Industrial Light Magic”, основана от Джордж Лукас.

Другото предложение, което предизвика силен интерес, бе миниатюра на космическия апарат Y-Wing Starfighter, използвана в четвъртия епизод „Нова надежда” за взривяването на Звездата на смъртта. Само два макета са създадени за продукцията, като

тази бе оценена на 1,55 млн. долара

от новия ù собственик. Дизайнер на бойния космически кораб е Колин Кантуел, пише „Площад Славейков“. Той спазва препоръките на Джордж Лукас да създаде превозното средство, което да подсказва „дали това са добрите, или лошите“.

На търга бяха продадени още чукът на Тор от „Тор: Светът на мрака“ (81 хил. долара); шлем на мандалорец (40 хил. долара); магическата пръчка на Хари Потър от „Затворникът от Азкабан“ (52 хил. долара) и костюм на Макколи Кълкин от първия „Сам вкъщи“ (47,5 долара).

Несъмнено най-интригуващото предложение, макар и не най-високо оцененото, бе оскъдният златен костюм на Лея. През 2015 г. той се продава за 96 хил. долара. През годините Фишър не крие противоречивите си чувства за това облекло, като казва, че „се чувствала почти гола и това никога не би бил моят избор на стил“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас