„Наследници“ и „Мечката“ доминираха на наградите „Еми“

Снимка: vanityfair.com

„Наследници“ и „Мечката“ доминираха на наградите „Еми“

Снимка: vanityfair.com
Сподели

Сериалите „Наследници“ и „Мечката“ доминираха на 75-ите награди „Еми“, които бяха отложени с четири месеца заради историческата стачка на сценаристите и актьорите в Холивуд, съобщават световните агенции.

„Наследници“ спечели отличието за най-добра телевизионна драма, а „Мечката“ – за най-добра телевизионна комедия.

Драмата „Наследници“ на HBO за размирно богато семейство и битката за медийна империя спечели

третата си награда за най-добър драматичен сериал

за четвъртия си и последен сезон. Ролите в поредица донесоха призовете за най-добър актьор и най-добра актриса в телевизионна драма на Киърън Кълкин и Сара Снук. 

„Наследници“ спечели общо шест награди „Еми“, включително за най-добър поддържащ актьор за Матю Макфадиън, за когото това е второ отличие за ролята.

„Мечката“, проследяващ историята на чикагски ресторант, който се бори да запази вратите си отворени получи приза за най-добра телевизионна комедия за първия си сезон. За ролите си в сериала

Джеръми Алън Уайт спечели наградата за най-добър актьор

в телевизионна драма, а Ебон Мос-Бакрак и Айо Едебъри бяха отличени за най-добър поддържащ актьор и най-добра поддържаща актриса в телевизионна драма. „Мечката“ спечели и награди за комедийна режисура и сценарий.

Куинта Брънсън отбеляза историческа победа за сериала „Начално училище „Абът“. Спечелвайки приза за главна роля в телевизионна комедия, тя стана

първата чернокожа актриса, отличена от над 40 години. 

Брънсън и преди е печелила „Еми“, но за сценарий за създадения от нея сериал за чернокожо и страдащо от хроничен недостиг на финанси начално училище във Филаделфия. Това е първата й награда за актьорско майсторство. Изабел Санфорд от сериала „Семейство Джеферсън“ е единствената чернокожа жена, награждавана в тази категория през 1981 г.

„Говеждо“ спечели наградата за най-добър лимитиран сериал, а Стивън Йон и Али Уонг станаха първите американци от азиатски произход, отличени в своите категории – Йон за най-добър актьор в лимитиран сериал, а Уонг за най-добра актриса.

В първия час на шоуто, организирано в деня на рождението на Мартин Лутър Кинг, три чернокожи жени бяха удостоени с водещи награди: Брънсън, Едебъри и Ниси Наш-Бетс, която получи награда в категорията за най-добра поддържаща актриса в лимитиран сериал за „Чудовище“: Историята на Джефри Дамър“. 

Промененият календар на наградите доведе до някои „странности“. Едебъри и Уайт спечелиха своите „Еми“ за първия сезон на сериала осем дни, след като получиха отличия „Златен глобус“ за втория сезон.

Дженифър Кулидж, единствената от актьорите от „Белият лотос“ на HBO, която се завърна за втория сезон на сериала, получи

втората си награда „Еми“

за най-добра поддържаща актриса в драма.

Емоциите белязаха шоуто още от самото му начало, когато актрисата Кристина Апългейт

 излезе на сцената с бастун, за да връчи награда,

и се просълзи, докато обявяваше победителите. През 2021 г. тя съобщи, че е диагностицирана с множествена склерозa.

Темата на 75-ите награди „Еми“ беше почитането на телевизионната история. На церемонията бяха изпълнени тематични песни от емблематични поредици и имаше срещи с актьори от сериали като „Бар „Наздраве“, „Игра на тронове“, „Семейство Сопрано“ и „Всички в семейството“.

Водещ на церемонията беше комикът Антъни Андерсън, съобщи БТА. Той е бил номиниран седем пъти за ролята си в сериала „Чернеещ“. Така обаче и не получава заветното отличие.

Актуално

Избрано за вас