Отличиха Анджела Басет и Мел Брукс с почетни награди „Оскар“

Снимка: Chriss Pizzello/ AP

Отличиха Анджела Басет и Мел Брукс с почетни награди „Оскар“

Снимка: Chriss Pizzello/ AP
Сподели

Актрисата Анджела Басет беше отличена за кариерата си, изпъстрена от незабравими роли на звездната церемония по връчването на почетните награди „Оскар“, съобщават Ройтерс и АФП.

Актьорът, режисьор, сценарист, текстописец, продуцент и писател Мел Брукс също получи почетна статуетка за цялостно творчество.  На връчването на почетните „Оскар“-и присъстваха звезди от ранга на Леонардо ди Каприо, Брадли Купър и Натали Портман.

Излизайки на сцената, за да приеме трофея си, Анджела Басет отдаде почит към

10-те чернокожи жени, спечелили награди „Оскар“

Актрисата каза още, че се надява филмовата индустрия да предостави повече възможности за цветнокожите.

„Моята молитва е да оставим тази индустрия по-богата, по-прогресивна и по-приобщаваща, отколкото я намерихме“, каза 65-годишната Басет.

Повечето от тазгодишните носители на почетните награди на киноакадемията не са печелили състезателни „Оскари“. Изключение прави 97-годишният Мел Брукс, който получава приза за оригинален сценарий за филма „Продуцентите“ (1968).

Анджела Басет има две номинации – за ролите си на Тина Търнър във филма „What’s Love Got to Do With It“ и на кралица Рамонда в супергеройската продукция „Черната пантера: Уаканда завинаги“. 

Мел Брукс започва кариерата си като сценарист, а през следващите 70 години пише сценарии и книги, режисира, играе и се изявява като продуцент в киното, телевизията и на Бродуей. Ветеранът е сред

малцината носители на „голямата четворка“

ЕГОТ – водещите награди за телевизия, музика, кино и театър „Еми“, „Грами“, „Оскар“ и „Тони“. Брукс има още две номинации за „Оскар“.

Мел Брукс се пошегува по време на церемонията, че цени новата си статуетка „Оскар“, защото е продал предишния си трофей и той много му липсва, предаде БТА.

Академията отличи и монтажиста Каръл Литълтън. Тя е

работила почти пет десетилетия

с някои от най-добрите режисьори в Холивуд и е монтирала филми като „Голямото замръзване“ и „Манджурският кандидат“. Единствената ѝ номинация за „Оскар“ е за монтажа на филма „Извънземното“ на Стивън Спилбърг.

На церемонията Мишел Сатър, която ръководи прочутите арт програми на института „Сънданс“ повече от 40 години, получи хуманитарната награди „Джийн Хершолт“.

Наградите трябваше да бъдат раздадени на 18 ноември миналата година, но церемонията беше отложена заради историческата стачка на сценаристите и актьорите в Холивуд.

Актуално

Избрано за вас