Реална операция на ФБР вдъхновява филма „Капанът“

Снимка: Warner Bros.

Реална операция на ФБР вдъхновява филма „Капанът“

Снимка: Warner Bros.
Сподели

Мъж води дъщеря си на поп концерт, но когато пристига, открива, че цялото събитие всъщност е операция, организирана от ФБР, за да се опита да залови опасен престъпник. Въпреки че концертът е истински, залата гъмжи от полицаи и специални агенти, които наблюдават публиката като ястреби с надеждата най-накрая да заловят беглеца, когото преследват от месеци. Звучи като на кино, нали? „Капанът“ е най-новото заглавие на М. Найт Шаямалан – режисьор, известен с висококонцептуални филми с големи обрати като „Шесто чувство“. Събитията във филма всъщност са вдъхновени от действителен случай отпреди четири десетилетия, известен като операция „Флагман“.

През 1985 г. са арестувани

повече от 100 престъпници, които са били подмамени от фалшива телевизионна станция,

че са спечелили безплатни билети за мач на Националната футболна лига. На около 3000 бегълци от закона са били предложени безплатни билети за гледане на мач на „Вашингтон Редскинс“. Казано им още, че ще имат възможност да спечелят и пътуване за Супербоул. Когато обаче 120 от тях се появяват в централата на измислена телевизионна компания, за да получат наградата си, те биват арестувани. Това е една необикновена история, която е стимул за филма. Всичко това се случва на 15 декември 1985 г., когато „Вашингтон Редскинс“ трябва да играе със „Синсинати Бенгалс“.

Снимка: Getty Images

Бегълците, които били набелязани от американската маршалска служба, са

избрани на случаен принцип

от списъка на жителите на Вашингтон. Мачът е трябвало да започне в 13:00 ч., но победители в конкурса са били поканени да се явят сутринта, за да получат билетите си.

„Изпратихме покани на малко под 3000 бегълци от закона за брънч във Вашингтонския конгресен център“, спомня си Тоби

Агентите използвали

обратна психология, за да убедят колкото се може повече престъпници да посетят мача.

По телефона на печелившите е било казано, че ако не изтеглят билетите си и не донесат личната си карта, наградата ще бъде дадена на някой друг.

Снимка: Getty Images

Когато бегълците пристигали, мажоретките започнали да ги прегръщат, предаде BBC. В действителност

те ги претърсвали, за да се уверят, че не носят оръжие.      

След като пристигат и потвърждават самоличността си – капанът се оказва успешен. Бегълците веднага са отведени на групи от около 15 души в зала със сцена.

„Имаме голяма изненада за вас“, казал говорителят. „Всички са арестувани“. Някои от бегълците се опитват да разберат какво се е случило, дори след като са заловени. Докато автобусите с бегълците се отдалечават, един от тях дори пита: „Все пак ще отидем ли на мача?“

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас