Режисьорът Педро Алмодовар получи награда за цялостния си принос в киното

Снимка: ANDER GILLENEA

Режисьорът Педро Алмодовар получи награда за цялостния си принос в киното

Снимка: ANDER GILLENEA
Сподели
Испанският режисьор Педро Алмодовар заяви, че е „дълбоко развълнуван“, след като получи почетната награда на кинофестивала в Сан Себастиан за цялостния си принос към киното. Организаторите подчертаха, че творчеството му се откроява със свой уникален и незабавно разпознаваем „визуален стил“, предават АФП и БТА.
Киното ми е дало всичко,

каза 75-годишният режисьор при получаването на наградата Доностия. Това е едно от най-престижните отличия на фестивала в Сан Себастиан, провеждан от 1968 г.

Снимка: ANDER GILLENEA

За мен киното е благословия или проклятие. Не мога да си представя друг живот, освен да пиша и снимам постоянно, добави Алмодовар на церемонията, на която присъства и испанският премиер Педро Санчес.

Наградата Доностия е едно от малкото отличия, които липсваха на режисьора на Всичко за майка ми и Говори с нея. Педро Алмодовар е носител на две награди Оскар, пет Гоя, четири Сезар, Националната филмова награда на Испания и други.

В началото на септември режисьорът спечели и Златен лъв на кинофестивала във Венеция за първия си англоезичен филм Съседната стая с Джулиан Мур и Тилда Суинтън. Този, който в момента представя в Сан Себастиан.

За цялата си кариера съм заснел 23 филма, някои по-добри от други. Всички те са мои и ми принадлежат, което е привилегия“, каза още Алмодовар трогнат до сълзи.

Никога не съм се замислял по въпроса за таланта. Смятах, че имам призвание и че ако не можех да правя филми, щях да бъда най-нещастният човек във Вселената, сподели още режисьорът.

Обявявайки избора на Педро Алмодовар за носител на наградата Доностия, организаторите на фестивала казаха, че му я присъждат като признание за

артистичния талант и незабавно разпознаваемия визуален стил.  

Почетна награда тази година беше присъдена и на американско-австралийската актриса Кейт Бланшет. Другото лице на тазгодишния официален плакат, за кариера, обхващаща повече от 30 години и съчетаваща авторско кино и филми. Кинофестивалът в Сан Себастиан ще продължи до 28 септември.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас