Робинзон Крузо е чернокожа жена в нов филм, Петкан – футболистка

Снимка: IMDb

Робинзон Крузо е чернокожа жена в нов филм, Петкан – футболистка

Снимка: IMDb
Сподели

Чернокожа жена е в ролята на Робинзон Крузо в нова нетрадиционна адаптация на литературната класика на Даниел Дефо. ФилмътЖивотът и странните изненадващи приключения на Робинзон Крузо, който живя сам 28 години на остров и твърдеше, че е негов“ беше прожектиран в рамките на филмовия фестивал в Бергамо, Италия (9 – 17 март).

Режисьор е белгиецът Бенджамин Дебусер. Самият той отбелязва, че филмът

„адресира популярния културен мит, произлязъл от пропагандната творба

на Даниел Дефо. В нея Робинзон Крузо, бял човек, „цивилизова” местните жители на един остров и претендира за територията като своя собственост”. Киноспециалисти определят продукцията като „анархистка сатира“, а самият режисьор отбелязва в пресматериали, че оригиналът е „пропаганден мит“.

„В днешно време призивът за „деколонизиране“ на света на изкуството и свързаните с него институции е по-спешен от всякога. Филмът на Дебусер се стреми да дестабилизира и замени идеологията на империализма – се казва в сайта на филмовия фестивал в Ротердам, където е била световната премиера. – Резултатът е уникален

подривен филм, сатиричен и изненадващо очарователен

в същото време, който гарантира, че обръща също толкова внимание на животните и естествения свят, колкото и на глупостите на конструираната от човека „антропоцентристка“ история“.

В ролята на Робинзон Крузо влиза белгийската певица Ориана Икомо, вписана в IMDb като актриса и композитор. Това е неин първи голям актьорски ангажимент. Същото важи и за останалите в състава на филма. Не само образът на корабокруширалия англичанин е претърпял пълна промяна –

всички роли в проекта са поверени на чернокожи актриси.

В образа на Петкан например влиза Бернис Леминг, моден дизайнер и професионална футболистка, пише „Площад Славейков“.

В близките дни „Животът и странните изненадващи приключения на Робинзон Крузо, който живя сам 28 години на остров и твърдеше, че е негов” ще се появи на още един филмов фестивал и през май ще може да се гледа в Загреб. Към момента заглавието не е достъпно за стрийминг онлайн.

Актуално

Избрано за вас