Съюзът на филмовите дейци отпразнува 90 години българско кино

Снимка: Личен архив

Съюзът на филмовите дейци отпразнува 90 години българско кино

Снимка: Личен архив
Сподели
На 23 юни в Дома на киното  беше отбелязана 90-годишнината от  създаването на Съюза на филмовите дейци в България. На тази дата преди почти един век се поставя началото на българското кино изкуство и професионалното филмопроизводство.
„Нашата мисия е единствено „Киното да е възприемано за изкуство“.,
каза председателят на съюза Милко Лазаров, като благодари на всички дошли, да уважат този празник.
Събитието започна с реч на изтъкнатия историк  Петър Кърджилов. Той припомни на публиката важни етапи от развитието на филмовата индустрия в страната от създаването ѝ до наши дни. С думите си той почете паметта на пионерите на киното в страната, изтъкна техните възходи и трудности през различните епохи.
Снимка: Личен архив
Началото

Столичният вестник “Слово” известява в края на месец юли 1934, че: “На състоялото се на 23 т. м. общо годишно събрание на Съюза на филмопроизводителите се взеха няколко важни решения, които имат голямо обществено значение. Така например

Съюзът се преименува в Съюз на филмовите деятели в България.

С това се цели да се привлекат за членове на съюза наши общественици, писатели, журналисти, композитори, театрали, артисти и други.” Тогава за председател е избран създателят на първия български игрален филм “Българан е галант” (1915) Васил Гендов и е изготвено изложение до министъра на просветата за нуждата от запазване на общите морални и материални интереси на българското филмово производство. С привличането на широк кръг интелектуалци и творци начинанието създава образа на днешната структура на Съюза на българските филмови дейци – Управителен съвет и творчески гилдии.

Старото българското кино все още е живо
Начало на поредица от прожекции, предоставени от Българска национална филмотека, даде филмът на почетния председател на съюза Васил Гендов „Любовта е лудост(2017)“. Лентата представя кратката, но изключително забавна история на леля Кера, която се опитва да раздели своята племенница от нейния любим и да я омъжи за по-подходящ избраник.

Юбилейната кино вечер продължи с поглед към анимационното кино с филма „Маргаритка“ (1965). Авторът Тодор Динов изобразява в палитра от пъстри цветове усилията на главния герой да откъсне една нежна, но непокорна маргаритка. Това се оказва голямо предизвикателство. Той използва ножица, косачка дори багер, но все не успява да се пребори с това на пръв поглед крехко цветенце.

Филмът е наслада за сетивата, а смехът е гарантиран.

Филмът „Женитба“ (1985) на Слав Бакалов и Румен Петров ни прави свидетели на сватбената подготовка на един български ерген. Сатирично са представени поредица от предбрачни ритуали, които са изобразени така, че да разсмеят до сълзи всеки зрител.

Вечерта продължи с празничен коктейл. Основна тема, разбира се, беше родното кино – неговото минало, бъдеще и настояще. Подбраните кино шедьоври, прожектирани през цялата вечер, върнаха зрителите към златните години на филмовото изкуство в България и вдъхнаха надежда за развитието и успеха на българските продукции в наши дни.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас