Извадиха българския LGBTQ филм „Любен“ от селекцията на „Златна роза“

Снимка: Светослав Стоянов

Извадиха българския LGBTQ филм „Любен“ от селекцията на „Златна роза“

Снимка: Светослав Стоянов
Сподели

Филмът „Любен“  не бе включен в селекцията на фестивала „Златна роза“. Това породи остри дискусии в социалните мрежи. Продукцията е българо-испанска. В нея се разказва за забранената любов между две момчета в родопско село. Причината за отпадането на филма от програмата е жалба, подадена от депутат на „Възраждане“ до Държавната агенция за защита на детето, пише „Площад Славейков“.

Снимка: Светослав Стоянов

Фестивалът, който започва на 20 септември във Варна, е организиран от Националния филмов център и е представителен за българското кино. Той показва най-важното и качественото от филмовата продукция през годината. НФЦ излезе с официално становище за причините, поради които „Любен“ не влиза в селекцията на фестивала.

„Според направена проверка от наша страна, нарушение на ЗФИ не е установено и нашето мнение по компетентност е изпратено към заинтересованите страни. Тъй като в ДАЗД все още не е финализирана съответната преписка,

ние следва да изчакаме финалните становища на всички компетентни институции.

Темата на филма е от голямо значение за обществения диалог в страната. Хомосексуалността и самоопределянето сред младежите е обект на непознаване, компрометиран обществен разговор и

често е материал за провокации и употреба на език на омразата.

След изясняване на казуса и получаване на становище от споменатата по-горе институция, че филмът „Любен“ не противоречи на нито едно правило или държавна разпоредба, то той ще може да бъде показан в следващо издание на първия и най-стар фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, пише Петър Тодоров – изпълнителен директор ИА “НФЦ”.

„Любен“ е създаден през 2023 г. В продължение на 2 години – нито през 2023, нито през 2024 г. не е бил част от фестивала „Златна роза“.

След решението на комисията да го допусне през тази година започват проблеми. Според изявлението на директора на НФЦ Петър Тодоров през 2023 г. не е имало заявка от продуцентите на филма за включването му в конкурса. През 2024 г. обаче

филмът е включен в списъка на разглежданите от селекционната комисия и одобрен.

Преди това  Националния филмов център е одобрил участието на „Любен“ в друг фестивал – „София прайд филм фест“.

Световната премиера на лентата е била на 8 юни 2023 г. в Гуадалахара, Мексико. Продукцията вече е показвана на фестивали в Чили, Испания, Словения. Печели наградата за най-добър филм на Международния ЛГБТ фестивал в Любляна.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас