Сигорни Уивър е третата американска актриса със „Златен лъв“ във Венеция

Снимка: Getty Images

Сигорни Уивър е третата американска актриса със „Златен лъв“ във Венеция

Снимка: Getty Images
Сподели

Венецианският филмов фестивал, който от 30-те години на миналия век се провежда на остров Лидо във венецианската лагуна, започна 81-ото си издание. Откриването бе с премиера на филма на Тим Бъртън „Бийтълджус Бийтълджус“, съобщиха световните осведомителни агенции.

Година след слабото си издание, пренебрегнато от големите американски студия заради стачката в Холивуд,

най-старият филмов фестивал в света възражда репутацията си на стартова площадка за наградите „Оскар“.

Преди премиерната прожекция на фестивала статуетката на почетния „Златен лъв на Сан Марко“ бе връчена на американската актриса Сигорни Уивър. Тя е известна с ролите си в блокбъстъри като „Пришълецът“, „Ловци на духове“ и „Аватар“.

Снимка: Getty Images

Преди две години трикратно номинираната за „Оскар“ актриса връчи „Златен лъв“ във Венеция на режисьора Пол Шрадер, и сега тя получава заветната статуетка на същата сцена.

„Сигурна съм, че сънувам“, реагира 74-годишната актриса с разтреперан от емоции глас. „Съпругът ми ще трябва да свикне да е в леглото с нас“, пошегува се тя, вдигайки трофея си.

Сигорни Уивър е третата американска актриса, която получава почетната златна статуетка

във Венеция след Джейн Фонда и Джейми Лий Къртис.

Снимка: Marco Bertorello

Във Венеция вече беше видяна и Анджелина Джоли, която играе оперната дива Мария Калас в биографичния филм „Мария“ на чилиеца Пабло Ларайн, който участва в основния конкурс.

Няколко дни по-късно на Лидо се очаква да пристигнат бившият ѝ съпруг Брад Пит и Джордж Клуни. Актьорите се снимат като дует във филма „Вълци единаци“ (Wolfs) на Джон Уотс. Той ще бъде показан извън конкурсната програма.

В надпреварата за главните награди, които на 7 септември ще разпредели

международното жури, оглавявано от френската актриса Изабел Юпер,

сред 21 филма се състезават „Жокера: Лудост за двама“ (Joker: Folie a Deux“) на Тод Филипс с Хоакин Финикс и Лейди Гага, първият игрален филм на английски език на испанския режисьор Педро Алмодовар The Room Next Door („Съседната стая“). Както и друг „американски“ филм на италианеца Лука Гуаданино – Queer с Даниел Крейг, който се противопоставя на стереотипа за Джеймс Бонд и се превъплъщава в ролята на американски гей.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас