Сигорни Уивър ще получи наградата „Гоя“

Снимка: MARC PIASECKI/WIREIMAGE

Сигорни Уивър ще получи наградата „Гоя“

Снимка: MARC PIASECKI/WIREIMAGE
Сподели

Трикратно номинираната за „Оскар“ американска актриса Сигорни Уивър, която вече е носителка на БАФТА и две отличия „Златен глобус“, ще получи международната награда „Гоя“, съобщи АФП. Почетният приз за цялостна кариера се присъжда от Испанската филмова академия.

Седемдесет и четири годишната Уивър – една от

„най-ценените на сцената и екрана в световен мащаб“,

ще получи приза в събота по време на галавечерта на испанските филмови награди. През тази година тя ще се проведе във Валядолид, се посочва в прессъобщението на академията. Сигорни Уивър е едва третата носителка на международната награда „Гоя“ след Кейт Бланшет и Жулиет Бинош.

Почетното отличие е признание за впечатляващата ѝ кариера, белязана от незабравими филми. Почетен е и начинът, по който тя вдъхновява, пресъздавайки независими, сложни и силни женски образи. Превъплъщава се в роли от лейтенант Рипли в „Пришълецът“ до Даян Фоси в „Горили в мъглата“.

През 40-годишната си кариера

Сигорни Уивър е  участвала в десетки филми –

от блокбъстъри като „Аватар“ и „Ловци на духове“ – до драми като „Добрата къща“ и „Ледена буря“, за която печели награда БАФТА. Актрисата се е снимала и в комедии като „Работещо момиче“, която ѝ носи „Златен глобус“ за най-добра поддържаща роля.

Втори „Златен глобус“ за най-добра актриса в драма Сигорни Уивър печели за ролята на натуралистката Даян Фоси в „Горили в мъглата“, пише БТА.

Актрисата, която е работила с режисьори като Уди Алън, Ридли Скот, Джеймс Камерън, Роман Полански и Дейвид Финчър, е удостоена с почетната награда на кинофестивала в Сан Себастиан през 2016 г.

Актуално

Избрано за вас