„София филм фест“ ни пренася в Кан със завладяващи филми

Снимка: Sofia Film Fest

„София филм фест“ ни пренася в Кан със завладяващи филми

Снимка: Sofia Film Fest
Сподели

„София филм фест“ ще представи заглавия от програмата на кинофестивала в Кан в периода 16 – 31 март, съобщават от „Арт фест“. Сред тях са „Отвлечен“, „Чудовище“ и „Химера“.

В основата на сюжета на „Отвлечен“ на италианския доайен Марко Белокио е истинската история на еврейско момче. През 1858 г. папските власти в Болоня го отвличат от семейството му. Фанатизираните членове на инквизицията вярват, че родителите ще „пожертват“ тайно покръстеното от бавачката му дете. Те се възползват от шанса да дадат урок на еврейската общност. Момчето е отгледано като яростен привърженик на католицизма и приема мисията да бъде свещеник. Майсторът-режисьор Белокио създава завладяваща политическа криминална история, която

разкрива тиранията, фанатизма и злоупотребата с власт

в католическата църква.

„Чудовище“ е творба на японския режисьор Корееда, отличена с приза за най-добър сценарий в Кан (2023) и наградата Queer Palm. Проследява отношенията между майка, загрижена за сина си, и училищното му обкръжение. Докато историята се разкрива пред зрителите през погледите на майката, на учителя и на детето, истината за странното поведение на момчето постепенно излиза наяве, пише БТА.

Действието в „Химера“, най-новият филм на Аличе Рорвахер, се развива в Тоскана през 80-те години на ХХ век и проследява влюбен англичанин, който ограбва исторически артефакти в Италия с помощта на странна банда мошеници. Сюжетът е изпълнен с живот и с герои, които се бият, пеят, крадат и премахват с лекота „четвъртата стена“. Главната роля е поверена на младия британски актьор Джош О’Конър. Освен номинация за „Златна палма“, „Химера“ получи и приза за най-добър филм на фестивала във Валядолид през октомври 2023 г. Той беше отличен и с наградата на публиката за най-добър филм на фестивала в Сао Пауло (ноември, 2023).

Актуално

Избрано за вас