Станислав Тодоров-Роги сменя Виктор Божинов като председател на Филмаутор

Снимка: Nova TV

Станислав Тодоров-Роги сменя Виктор Божинов като председател на Филмаутор

Снимка: Nova TV
Сподели

Филмаутор си избра нов Управителен съвет по време на общо събрание на дружеството. След два успешни мандата като негов председател Виктор Божинов ще бъде сменен от Станислав Тодоров – Роги.

В останалия състав на Съвета влизат: Антон Бакарски – оператор, Ваня Николова – сценарист, Георги Чолаков – оператор, Иван Тонев -оператор, Иглика Трифонова – режисьор, Нели Димитрова – сценарист, Станислав Тодоров-Роги – режисьор и Гала филм ООД  с представител Галина Тонева от продуцентската квота.

На Общото събрание на членовете на Филмаутор, което се проведе в края на май, бяха отчетени успешните действия на организацията във връзка с

възприемането на двете директиви от 2019 г. в българския ЗАПСП

и устойчивата тенденция на събираните от организацията възнаграждения  за авторски права за български правоносители.

Основна заслуга в приходите за поредна година има Българската национална телевизия. Тя продължава да изплаща възнаграждения за последващо използване на български филми и сериали. Всички останали телевизии не изплащат такива отчисления. Като добра стъпка бе отчетен договор, сключен през 2024 г. с Инвестор БГ за програмата Bulgaria on AIR. Той гласи, че срещу заплащане ще бъде показан пакет от български сериали. Устойчив ръст бе отбелязан в приходите от чужбина и от прожекции на филми от репертоара на организацията.

Бих искал да променя отношението към авторските права в България.

Нека ползвателите да не считат авторските права за алчност. Нека творците да не се чувстват неудобно да поискат заплащане при ползване на техните права. Когато се създават авторски произведения, нека печелят всички“, това каза Станислав Тодоров. Галина Тонева остава заместник-председател на сдружението за втори мандат.

Основните предизвикателства за Филмаутор са свързани с прилагането на правилата за препредаване и пряко въвеждане, за да стартира събиране на възнаграждения от този тип ползване. Необходима е ревизия на правилата за одобряване на  тарифи, както и  на регламента за компенсационните възнаграждения, който не функционира единствено у нас от целия ЕС.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас