Стартира фестивал за българско класическо кино „24 през 2024“

Снимка: „Опасен чар“

Стартира фестивал за българско класическо кино „24 през 2024“

Снимка: „Опасен чар“
Сподели

Поради големия зрителски интерес Филмаутор и през 2024 г. продължава инициативата с безплатни прожекции в петък вечер в кино Одеон. Те се осъществяват с подкрепата на Национален филмов център и в партньорство с Българска национална филмотека.

През 2023 г. по повод 30-годишнината от учредяване на сдружението за управление на колективни авторски права бяха показани

30 български класически филма

от техния оригинален носител кинолента.

Прожекциите бяха съпътствани със срещи на публиката с авторите и представители на творческите екипи. 30 автори бяха отличени с почетната статуетка на Филмаутор.

Снимка: Филмаутор

От април тази година прожекциите на емблематични български заглавия се завръщат под надслов „24 през 2024“.

Фестивалът отново ще се провежда

в кино „Одеон“ всеки петък от 18:00 ч.

Селекцията от филми включва класически български образци от отделните жанрове: драма, романтика, комедия, исторически и детски филми.

Сред подбраните заглавия, които ще бъдат представени, са – „Топло“ и „Оркестър без име“, „Басейнът“, „Сватбите на Йоан Асен“ и „Тютюн“, „Войната на таралежите“ и други от Златния фонд на българското кино.

Програмата на фестивала „24 през 2024“ можете да проследите ТУК.

Снимка: „Козият рог“

Заедно с всеки филм Филмаутор ще представя и творчеството на съответния режисьор с участието на наши изтъкнати кино специалисти, сред които проф. Божидар Манов и доц. д-р Деян Статулов.

Всички прожекции ще бъдат с

вход свободен за зрителите.

Фестивала „24 през 2024“ на 5 април, петък, в 18:00ч. в кино „Одеон“ ще открие филмът „Козият рог“. Вечерта ще бъде посветена на режисьора Методи Андонов.

Актуално

Избрано за вас