Стартира най-големият фестивал за документални и анимационни филми „Златен ритон“

Снимка: Facebook Златен Ритон

Стартира най-големият фестивал за документални и анимационни филми „Златен ритон“

Снимка: Facebook Златен Ритон
Сподели

Пловдив откри за 27-ми път фестивала за документално и анимационно кино „Златен ритон“.

От 14-и до 21-ви декември ще могат да бъдат видени

над 90 документални и анимационни филма.

В състезателната програма участват 60 филма, от които 21 анимационни и 39 документални. В паралелната програма „Открити хоризонти“ ще бъдат показани 25 филма, които не влизат в конкурса, но показват любопитна тема или подход.

С думи за значението на този най-голям форум за документални и анимационни филми приветстваха публиката заместник кметът на на града г-н Пламен Панов, директорът на Националния филмов център г-н Петър Тодоров. Както и членовете на журито Петя Накова, Геновева Димитрова и Йоханес Артинян.

Програмата на „Златния ритон“ стартира с филмите:

„Васил Арнаудов – диригент на света“, „Ваймар експрес и „Моралът е доброто“,

пишат организаторите.

Анимационната програма пък ще стартира с два награждавани на международни фестивали филма: „Следа“ на Аспарух Петров и „Флорентинска нощ“ на Сотир и Пенко Гелеви.

Следват документалните „Пътуване към прошката“ на Ясен Григоров, „Оловният войник“ на Костадин Бонев, „Съпричастност“ на Михаил Венков и дебюта на София Стойчева – „Неравноделната душа“. Филмът, който си задава въпроса какво привлича хората от най-богатите държави в света към една малка и бедна източноевропейска страна,

какво успяват да открият тук,

когато в същото време много от българите емигрират в чужбина.

В програмата „Открити хоризонти“ е филмът на Бистра Окереке – In Between. Окереке е поетеса и актриса от нигерийски и български произход, пише БТА. В своите стихотворения изследва

универсални и специфични преживявания на човек от смесен произход.

In Between засяга темата за самоличността. Лентата „Пъпна връв“ на Борис Попхристов показва мъдростта на живота в симбиоза с природата, през призмата на природното земеделие.

Актуално

Избрано за вас