Светлини, камера, инцидент: Опасности дебнат на снимачната площадка

Снимка: MGM Studios/Courtesy of Getty Images

Светлини, камера, инцидент: Опасности дебнат на снимачната площадка

Снимка: MGM Studios/Courtesy of Getty Images
Сподели

За много актьори снимачната площадка е блян от ранна детска възраст. Тя е мястото, където мечтите стават реалност, а страховете избледняват, когато се изправят пред лицето на амбицията за слава. Много малко хора обаче са наясно, че понякога тя може да бъде изключително опасно място. Макар че безспорно е впечатляващо да наблюдаваме как актьорите надскачат границите на възможностите си и се отдават изцяло на героите си, впускайки се в опасни каскади, то се оказва, че това не е никак безопасна практика. Недостатъчни мерки за сигурност, човешка грешка или най-обикновен злощастен инцидент многократно са водили до тежки наранявания, а понякога и смърт на снимачната площадка. Заинтригувахме ли ви? „Затегнете колани” и поемете на пътешествие из тъмните дебри на филмовата индустрия с нас.

Снимка: MGM Studios/Courtesy of Getty Images

Бъди Ебсен в „Магьосникът от Оз”

Първоначално Бъди Ебсен е избран за ролята на Дърводелеца от олово, известен още като Железния човек. Той обаче се

отравя от грима, който е направен от чист алуминиев прах.

Девет дни след началото на снимките той постъпва в болница.. Когато не се оправя достатъчно бързо, създателите на филма наемат Джак Хейли да изиграе Железния човек вместо него. Този път – вместо да нанасят алуминиевия прах, гримьорите го смесват на паста и рисуват върху лицето му. Той развива инфекция на дясното си око и също се налага да потърси медицинска помощ, съобщи time.com.

Маргарет Хамилтън – която изиграва Злата вещица от Запада, получава тежки изгаряния при инцидент на площадката. Гримьорите трябвало да побързат да

премахнат медния ѝ грим, за да не проникне през раните ѝ и да стане токсичен.

За разлика от Ебсен – тя не била уволнена, защото на снимачната площадка можели да се справят без нея за няколко седмици.

Брандън Брус Лий – „Гарванът”
Снимка: Alamy Stock Photo

„Гарванът“, излязъл по екраните през 1994 г., лесно можеше да се превърне в пробивна роля за Лий, който е само на 8 години, когато баща му, екшън звездата Брус Лий, умира заради мозъчен оток.

Снимките започват на 1 февруари 1993 г. – в деня, в който актьорът навършва 28 години, припомня eu.usatoday.com. Лий играе рок звезда, който се надига от гроба, за да отмъсти за своето и убийството на годеницата си. На 31 март актьорът е убит, докато снима сцена, в която героят му умира.

При трагичния инцидент Лий е

прострелян в корема с парче от макетния куршум,

останал в цевта на пистолета от предишна сцена. Пистолетът е бил зареден с халосни патрони, направени набързо от член на екипа. Празна гилза изстреляла фрагмента със силата на истински куршум, удряйки Лий от около 15 фута разстояние. Актьорът получил сериозни вътрешни увреждания и загубил голямо количество кръв. Той умира в Регионалния медицински център в Ню Хановер след няколкочасова операция.

Снимка: Marc Piasecki/WireImage
Дилън О’Браян – „Лабиринтът”

Дилън О’Брайън претърпява ужасяващ инцидент по време на снимките на каскада за третата част от франчайза „Лабиринтът”.  Една от сцените изисква той да се качи на движещо се превозно средство (обезопасен е с предпазен колан). Когато обаче режисьорът извикал „начало“, нещо се объркало ужасно. Така О’Брайън се оказва издърпан от превозното средство и хвърлен на земята, директно на пътя на неуправляем мотоциклет.

В резултат на удара дясната страна на лицето му е сериозно увредена.

Инцидентът дори му причинява неврологична травма, предаде CNN. За да се възстанови от нараняванията си и да се върне на снимачната площадка, актьорът претърпява операция за реконструкция на лицето. Забележително е, че по-малко от година след инцидента той се завръща на снимачната площадка.

Снимка: Getty Images
Бари Кийгън – „Баншите от Инишерин”

В интервю за GQ през 2023 г. актьорът споделя, че

„страховитият белег, който се вие по ръката му“, е причинен от некротизиращ фасциит

– бактерии, които разяждат плътта. Рискът от смърт при тях е едно към пет. Той я хваща точно преди снимките на „Баншите от Инишерин” и едва не е изправен пред ампутация.

Снимка: Unique Nicole / AFP
Гари Олдман – „Най-мрачният час“

„Получих сериозно никотиново отравяне. Имах пура, която беше изпушена на три четвърти, запалвах я и след това в продължение на няколко дубъла тя падаше, а реквизиторът ме снабдяваше с нова пура – правехме това по 10 или 12 дубъла на сцена“, обяснява той.

Снимка: Mike Coppola, Getty Images
Мaйкъл Джей Фокс – „Завръщане в бъдещето“

Актьорът едва не е обесва при заснемането на сцена от „Завръщане в бъдещето“. Известно време хората около него просто си мислели, че играе. Той е тренирал каскадата, но в деня на снимките тя не е протекла, както обикновено.

„Люлеех се в безсъзнание в края на въжето в продължение на няколко секунди преди Боб Земекис, макар и мой фен, да осъзнае, че дори аз не съм толкова добър актьор“, спомня си той.

Снимка: Getty Images
Кейт Уинслет – „Титаник”

Уинслет едва не се удавя по време на заснемането на сцена от „Титаник“. По време на въпросния инцидент тежкото ѝ палто се закача за портата и тя за кратко е потопена.

Трябваше някак си да се измъкна от палтото, за да се освободя“, казва тя пред Los Angeles Times. „Бях останала без дъх. А режисьорът Джеймс Камерън просто каза: „Добре, да започнем отново. Това беше неговото отношение. Не исках да изглеждам като слабачка, затова не се оплаках“.

Снимка: REUTERS
Дженифър Лоурънс – „Игрите на глада”

Актрисата наранява ухото си по време на работата си по „Игрите на глада“, предаде People.

„Не чувах с едното си ухо в продължение на месеци… Това всъщност не беше физическо предизвикателство“, казва актрисата пред Vanity Fair през 2013 г. „Получих всички тези ушни инфекции от гмуркането, водата и всички тези неща. След това  струя в една от сцените с рога на изобилието проби тъпанчето ми“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас