Tайните във филма „Хари Потър и затворникът от Азкабан“

Снимка: Warner Bros. Pictures

Tайните във филма „Хари Потър и затворникът от Азкабан“

Снимка: Warner Bros. Pictures
Сподели

По повод 20-годишнината от третата част на вълшебният филм – „Хари Потър и затворникът от Азкабан“, студийната обиколка на Warner Bros в Лондон ви кани да оставите света на „Мъгъл“ зад гърба си и да се потопите в култовите декори на филма от 1 май до 4 септември 2024 г. Toва съобщи 20 Мinutes.

Гадателската стая, магическия автобус, курса за защита от силите на злото и дори стаята на Хари в Leaky Cauldron – изложбата ви потапя в този филм. По този повод ви разкриваме три тайни от създаването на филма, за които може би не сте чували преди:

Истински смях във филма по време на часовете по защита срещу силите на злото

Това е сцена, която остави трайно впечатление у не един Потърхед. По време на първия урок с новия учител Ремус Лупин учениците се сблъскват с Boggarts. Магически същества, които приемат формата на най-големите им страхове.

Целта е да преодолеят страховете си с помощта на заклинанието Ридикулус.

Невил Лондубат, най-неудобният ученик, е първият, който се впуска в това начинание. От гардероба излиза най-големият му страх – учителят по отвари Северус Снейп. След като заклинанието е произнесено, Снейп се оказва облечен в дрехите на бабата на Невил. Това, което остава неизказано е, че този костюм е изненада за младите актьори, които избухват в смях, когато виждат винаги сериозния актьор, облечен като баба. Този спонтанен смях е запазен и във финалната сцена.

Снимка: Dan Wong Photography
Кула от 511 чаши за чай

В стаята за магии на професор Трелоуни се крие още една филмова тайна. Издигната е кула от 511 старинни чаши и чинии. Декораторите са посетили многобройни пазари, търгове и специализирани продавачи, за да намерят всички чаши, необходими за класната стая. Тази, използвана от Хари е изработена в Япония през XIX в. и сега е изложена в Студио Тур.

Снимка: Dan Wong Photography

Сценографът Стефани Макмилън и дизайнерът на продукцията Стюарт Крейг са се вдъхновили от традиционните индийски и близкоизточни чайници. Стаята във филма е покрита с наситена червена тъкан и украсена с кадифени пуфове, множество шарени килими и фенери в ориенталски стил. Декорът е изцяло на класна стая е максимално адаптиран спрямо образа на ексцентричният професор Трелоуни. Така че той да се чувства като у дома си.

Не чак толкова магическият Magicobus

В изложбата е представен и известният лилав двуетажен автобус във филма – Magicobus. Но заснемането на филм с такъв висок автобус не е лесно. Всъщност в тези сцени са използвани два автобуса. Първият, който пътува по улиците на Лондон. Той е трябвало да бъде разглобен с помощта на огромен кран, за да мине под мостовете. Горната част е премахната, автобусът преминава през тях и след това покривът е поставен обратно. За да се заснемат сцените в автобуса, в студиата е построено копие. То е анимирано и преместено, за да се пресъздаде усещането за движещ се автобус.

Снимка: Dan Wong Photography

По време на продукцията създателите на филма създават това пътуване, използвайки някои от най-старите техники в киното. Те заснемат автобуса с нормална скорост, докато колите около него се движат със скоростта на охлюв. След това изображенията са ускорени, за да се създаде впечатлението, че Magicobus се движи с бясна скорост.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас