Екшънът е в кръвта му: Джейсън Стейтъм и неговите най-добри роли

Снимка: Getty Images

Екшънът е в кръвта му: Джейсън Стейтъм и неговите най-добри роли

Снимка: Getty Images
Сподели

Джейсън Стейтъм изминава интересен път, за да се превърне в екшън звезда. Израснал в Англия, той се занимава със състезателно гмуркане и 12 години участва в националния отбор по плуване на Великобритания. През 1990 г. се състезава на Игрите на Британската общност – псевдоолимпийски игри за британските страни и територии.

Това, както и кариерата му на модел и участието му в музикален видеоклип, обясняват изненадващата грация, която е характерна за образите му. Защо изненадваща? Тъй като Стейтъм играе предимно крадци, грубияни и предатели. Кои са едни от най-знаковите му превъплъщения – разказваме на рождения му ден.

 „Meg“

Стейтъм използва по впечатляващ начин водните си умения в този филм за гигантска акула, която бяга от дълбоководен ров. Това е класически пример за по-грубите образи на актьора. Той обаче го разчупва, като демонстрира някои впечатляващи техники за гмуркане, докато се бори със звяра.

“Fast and Furious 7”

След като открадна шоуто в ролята на злодея Декард Шоу в „Яростни 7“ (2015), Стейтъм беше поканен отново за следващата част, внасяйки характерния си интензитет и нотка на заплаха във все по-стерилния франчайз.

Нежната страна на Стейтъм се прояви с пълна сила по време на най-добрата сцена от филма. В нея той трябва да се бори с главорези и същевременно да пази новороденото бебе на Доминик Торето (Вин Дизел).

„Snatch“

Знаете ли колко добър трябва да сте, за да „откраднете шоуто от мегазвезда“ като Брад Пит? Е, Стейтъм прави точно това в Snatch. Той е в ролята на Турчинът,

дребен боксов промоутър, който се оказва на страната на голям престъпен бос,

след като един бой се проваля. Оттук нататък той трябва да се ориентира в свят на престъпления, диаманти и опасни хора. Вместо да избие всички, Турчинът използва своя ум, за да оцелее.

„Parker“

Паркър е от онези герои, които Стейтъм може да прави насън. Благодарение на режисурата на Тейлър Хакфорд, филмът е изпълнен със страхотни поддържащи герои, светло и слънчево настроение, което рядко се среща в криминалните филми. Освен това – в него можете да  чуете как Стейтън говори с южняшки акцент.

„Wrath of Man“

На Гай Ричи и Стейтъм им

трябваха 16 години, за да си сътрудничат отново,

но четвъртата им съвместна работа е стряскащ, брутален трилър, който показва таланта на Ричи като стилист. Заигравайки се с времето и с възприятието ни за Стейтъм. Той играе Н, мистериозният нов и умен шофьор на компания за бронирани камиони. Знаем, че всичко не е такова, каквото изглежда, и в хода на филма – откриваме истината.

„Safe“

Филмът разглежда отношенията между героя на Стейтъм и младата актриса Катрин Чан. Той се опитва да я спаси от Триадата, руската мафия и нюйоркските полицаи. Това води до едно от най-нежните изпълнения на Стейтъм, разбира се, между всички побоища.

„Crank“

В един от най-гениалните екшъни на 2000 г. Стейтъм е в ролята на  британски наемен убиец, който е отровен и трябва да поддържа адреналина си на най-високо ниво. Целта му е да остане жив достатъчно дълго, за да разбере кой иска да го убие. Това подготвя почвата за всякакъв вид поквара –

от кавги с гангстери, диво шофиране, вземане на всички възможни наркотици

и публичен секс с приятелката му (Ейми Смарт).

„Transporter 2“

Франк Мартин е шофьор с три правила, които никога не нарушава… В продължение на 88 минути Стейтъм шофира така, че бандата от „Бързи и яростни“ би се изчервила, избива редица лоши момчета от „Евротраш“ и побеждава най-добрата „прислужница.

„Spy“

Стейтъм се снима и в комедии? В ролята на агента на ЦРУ Рик Форд Стейтъм си проправя път през всяка сцена, в която участва, като често открадва вниманието от забавната Мелиса Маккарти. Това е едно от най-изненадващите изпълнения на 2010 г. и доказва, че Стейтъм може да прави много повече от това да удря хора в лицето.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас