ТОП 10 най-добри филми на повелителя на смеха Джим Кери

Снимка: EVERETT COLLECTION

ТОП 10 най-добри филми на повелителя на смеха Джим Кери

Снимка: EVERETT COLLECTION
Сподели

Актьорът и комик Джим Кери има много запомнящи се изпълнения, които го превърнаха в една от най-обичаните филмови звезди в историята. Днес неговото име става синоним на думата качествено развлечение.

Роденият в Канада актьор първоначално проявява интерес към стендъп комедията, но открива истинската си любов – актьорското майсторство, още по време на телевизионния си дебют в сериала In Living Colors. В чест на рождения ден на актьора – 17 януари, Ви представяме ТОП 10 на най-добрите филми, в които участвал.

10. Bruce Almighty

Едни от най-добрите комедийни моменти на Джим Кери са били под ръководството на сътрудника му Том Шадяк, който винаги е имал умението да улавя магията на комика. Партньорството им се съчетава чудесно в тази божествена комедия, където химията на Кери с колегите му Дженифър Анистън и Морган Фрийман спомага за поредния касов успех.

Снимка: WARNER BROS./PHOTOFEST
9. Ace Ventura: Pet Detective

Комичните изражения, които Джим Кери демонстрира и усъвършенства през кариерата си, са почти несравними с тези на никой друг актьор в съвременния Холивуд. Тази негова безстрашна природа се проявява с пълна сила в ролята му на любител на животните, който търси откраднат делфин. Той се впуска в приключението заедно със звездата от „Приятели“ Кортни Кокс и футболната легенда Дан Марино.

8. The Mask

1994 може да се нарече

„годината на Кери„.

това е изпълнението, което му носи номинация за „Златен глобус“ за главна мъжка роля в комедия. Неговите танцувални умения и „димящи“ изказвания (заедно с първите стъпки на Камерън Диас в киното) са актуални и днес.

Снимка: Columbia Pictures/Courtesy Eve
7. The Cable Guy

Злодеят на Кери, който монтира кабели, е божествен образ, преоткриващ архетипа на обсебващия приятел. Намерил нови последователи в днешния свят, филмът е една от най-„богатите“ му творби.

6. I Love You Phillip Morris

Възприемана от много фенове на Джим Кери като последния му

удар на „Оскар“-а,

романтичната комедия за измамник, който признава сексуалността си и намира любовта с Филип (изигран изящно от Юън Макгрегър), показва една различна страна на актьора. Лентата е изпълнена със смях, макар и основана на нежна любовна история, пише Variety.

Снимка: variety.com
5. Dumb and Dumber

Невероятно е каква магия създават  Джим Кери и Джеф Даниелс, работейки по класическата комедия на Питър Фарели. Хуморът може да бъде безмилостен, тъй като е богат на безмилостни и понякога глуповати шеги.

4. The Truman Show

Завладяващ, забавен и проницателен, първият опит на Джим Кери в драматичната сфера го кара да „заложи всичко“  в името на своето изкуство. В лентата актьорът влиза в ролята на застрахователен агент, който осъзнава, че животът е част от риалити шоу.

Снимка: Netflix
3. Man on the Moon

Носителят на „Оскар“ Милош Форман режисира най-методичното и загадъчно превъплъщение на Джим Кери в този биографичен филм за комика Анди Кауфман. Актьорът изследва неговия живот и подход към занаята. За усилията си той печели втория си пореден

„Златен глобус“ за главна мъжка роля в комедия

и получава единствената си номинация за SAG.

2. Liar Liar

Комедията е един от най-недооценените и пренебрегвани жанрове в киното. Всеотдайността на Кери в ролята на неетичен адвокат и баща, който постоянно разочарова сина си, е едно от най-добрите му изпълнения. Във филма комикът блести по-ярко от всякога. Именно сцената му със синята химикалка от лентата се откроява като най-добрият му комедиен момент в историята.

Снимка: PHOTOFEST
1. Eternal Sunshine of the Spotless Mind 

Замислената и сдържана интерпретация на Кери на мъж, който се бори с края на връзката си и се подлага на процедура за изтриване на паметта си, е визуално изтънчена. Заедно със звездния актьорски състав, включващ Кирстен Дънст, Марк Ръфало и Том Уилкинсън, мозъкът на Кери се бори срещу номинираната за „Оскар“ негова колежка Кейт Уинслет. Филмът е една от най-добрите съвременни любовни истории на нашето време.

Актуално

Избрано за вас