ТОП 7 роли на Джон Траволта, които го превърнаха в звезда

Снимка: Shutterstock

ТОП 7 роли на Джон Траволта, които го превърнаха в звезда

Снимка: Shutterstock
Сподели

Джон Траволта разтърсва публиката с изпълненията си още от 70-те години на миналия век. Участва в повече от 50 филма и през кариерата си е изиграл редица емблематични роли в заглавия като Saturday Night Fever и Pulp Fiction. От сърцеразбивач до екшън звезда, той е доказал уменията си като актьор. В чест на неговата 70-годишнина представяме 7 от най-култовите му роли.

Снимка: IMDb
Saturday Night Fever („Треска в събота вечер”) — Антъни „Тони“ Манеро

Номинираният за „Оскар“ за изпълнението си Траволта вдъхва живот на музиката на The Bee Gees в ролята на Тони Манеро – работник в железарски магазин, който открива истинската си страст – диско музиката. Фокусирайки се върху проблемите на италиано-американската младеж през 70-те години, филмът изследва идеи като класовата борба. Внасяйки младежка енергия в ролята, Траволта доказва, че притежава както танцовите движения, така и актьорски способности да се превъплъти в ролята.

Grease (“Брилянтин”) — Даниел „Дани“ Зуко

Дани и Санди (Оливия Нютън-Джон) се превръщат в световен феномен, който завладява публиката. Проследяващ възходите и паденията на зрелостниците, филмът е изпълнен със забавление и носталгична енергия. Харизмата, която излъчва Траволта, превръща Дани в един от най-великите музикални герои за всички времена.

Urban Cowboy (“Градски каубой”)— Бъд Уна Дейвис

Филмът проследява връзката на Бъд (Траволта) и Сиси (Дебра Уингър), които се срещат, влюбват и женят. Стресът от опита за балансиране между работата и личния живот постоянно се появява на дневен ред, тъй като Бъд прекарва дните си в работа в петролна рафинерия, а вечерите – в местния бар.  Продукцията разглежда как ролите на половете и мъжествеността в Америка се влияят от заобикалящото ги общество.

Blow Out (“Изстрелът”)— Джак Тери

Траволта се превъплъщава в ролята на Джак Тери, звукозаписен оператор, който случайно става свидетел на автомобилна катастрофа. Трилърът показва колко мощен инструмент може да бъде звукът, когато е правилно интегриран във филмовия „разказ”. Когато прослушва автомобилната катастрофа, която случайно е записал, Джак забелязва звук, който подсказва, че някой може да е организирал инцидента. С нарастването на параноята и напрежението във филма, Траволта успява да ви държи в напрежение с изпълнението си, докато се бори със собствената си вина.

Снимка: IMDb
Pulp Fiction („Криминале”) — Винсънт Вега

Животът на двама наемни убийци от мафията, боксьор, гангстер и неговата съпруга и двойка бандити от закусвалня се преплитат в четири истории за насилие и изкупление.

Face/Off  („Лице назаем”)— Шон Арчър / Кастър Трой

За да осуети терористичен заговор, агентът на ФБР Шон Арчър приема самоличността на престъпника Кастър Трой, който е убил сина му, чрез пластична операция. Мошеникът обаче се събужда преждевременно и се заклева да отмъсти.

Снимка: IMDb
The Taking of Pelham 123  (Ударът „Пелам 123”: Отвличане в метрото) Райдър

Въоръжени мъже отвличат влак на метрото в Ню Йорк, държат пътниците като заложници срещу откуп и превръщат обикновения работен ден на диспечера Уолтър Гарбър в сблъсък с организатора на престъплението.

Актуално

Избрано за вас