Обявиха „Убийците на цветната луна“ за най-добър филм за 2023

Снимка: Apple Original Films

Обявиха „Убийците на цветната луна“ за най-добър филм за 2023

Снимка: Apple Original Films
Сподели

„Убийците на цветната луна“ на Мартин Скорсезе беше избран за най-добър филм на годината от Дружеството на нюйоркските кинокритици, предаде Асошиейтед прес.

Скорсезе за трети път получава признание от организацията. През 1990 г. тя отличи филма му „Добри момчета“, а през 2019 г. – „Ирландецът“.

Заснет с бюджет от 200 милиона долара по книгата на журналиста и писател Дейвид Гран,  филмът „Убийците на цветната луна“ разказва

истинската история за убийствата и изчезванията в началото на 20-те години

на миналия век на членове на племето Осейдж, забогатяло от петрола в земите си в Оклахома.

Дружеството на нюйоркските кинокритици отличи като най-добра актриса Лили Гладстоун, която си партнира с Леонардо ди Каприо в лентата.

Организацията присъди няколко награди и на блокбастъра „Опенхаймер“. Сред тях е тази за най-добър режисьор за Кристофър Нолан. Отличие за операторско майсторство пък получи Хойте ван Хойтема. 

Дружеството на нюйоркските филмови критици, основано през 1935 г., е

най-старата организация на критици в САЩ.

Наградите им ще бъдат връчени на 3 януари.

Миналата година критиците избраха за най-добър филм „Лидия Тар“ на Тод Фийлд с Кейт Бланшет в главната роля.

Сред останалите отличници на Дружеството на нюйоркските кинокритици тази година се наредиха Франц Роговски (най-добър актьор за ролята си в „Пасажи“) и„Анатомия на едно падане“ (най-добър международен филм). Награди получиха и Давайн Джой Рандолф (най-добра актриса в поддържаща роля за „Останалите“) и Чарлз Мелтън (най-добър актьор в поддържаща роля за „Май, декември“). Същата лента беше наградена за най-добър сценарий.

Актуално

Избрано за вас