Universal Pictures изпревари Disney в боксофиса за 2023 г.

Снимка: Universal Parks

Universal Pictures изпревари Disney в боксофиса за 2023 г.

Снимка: Universal Parks
Сподели

Благодарение на Марио, Дж. Робърт Опенхаймер и „М3ГАН“, Universal Pictures се класира като студиото с най-големи приходи в боксофиса през 2023 г.

Сред 24-те филма на компанията тази година са „Супер Марио Bros.: Филмът“, „Опенхаймер“и„М3ГАН“. Те са събрали 4, 907 млрд. долара от продажби на билети в световен мащаб. Победата на Universal е забележителна, защото

за първи път от 2015 г. насам Disney не е лидер

в световния боксофис.

Disney се измести на второ място по пазарен дял, тъй като 17-те му нови филма, сред които „Пазители на галактиката Vol. 3“, „Индиана Джоунс и дирите на съдбата“и„Малката русалка“, събраха 4,827 млрд. долара в световен мащаб. В съобщение до пресата студиото отчасти обяснява

разликата от 80 млн. долара

с факта, че през 2023 г. Disney пуска седем филма по-малко от Universal. Също така се подчертава, че тази година Disney има най-много заглавия от всички студиа в топ 10 – четири от най-печелившите световни продукции и три от най-големите вътрешни продукции.

Но за първи път от много време насам филм на Disney не е сред първите три. Тези места принадлежат на „Барби“ на Warner Bros. (1,4 млрд. долара), на „Супер Марио Bros.: Филмът“ на Universal (1,3 млрд. долара) и на „Опенхаймер“ (950 млн. долара). Също така за първи път от 2014 г. насам (с изключение на засегнатите от пандемия 2020 и 2021 г.) нито един от филмите на Disney не преминава границата от 1 млрд. долара.

Снимка: Universal Pictures

Истината е, че повечето от филмите на студиото на Disney за 2023 г. не успяха да оправдаят очакванията. „Пазители на галактиката Vol. 3“ беше единственият категоричен успех. Но поредицата от слабо представящи се продължения и римейкове като „Ант-Мен и Осата: Квантомания“, The Marvelsи„Привидения в къщата“доведоха до това, че студиото отстъпи короната на боксофиса на Universal.

Трябва да се отбележи, че много от скромните победи или дори откровени провали на Disney биха били огромни успехи за съперниците. Проблемът е, че

филмите на Disney са изключително скъпи

– обикновено имат бюджети от 200 до 250 млн. долара. За да бъдат рентабилни, трябва да преминат висока летва по отношение на приходите. Макар че „Ант-Мен и Осата: Квантомания“ се класира на 10-то място по приходи за годината с 476 млн. долара, студиото все пак се оказа на загуба.

Universal също преживя няколко „неуспешни изстрела“, но нито един от тях не беше толкова болезнен. Например продължението „Книга за възрастни: Глава втора“ не успя да достигне 30 млн. долара в световен мащаб. Докато първият филм събра 100 млн. долара през 2018 г. Въпреки че

„Бързи и яростни 10“ струваше 340 млн. долара

и едва излезе на печалба, филмът събра 704 млн. долара. Това е достатъчно, за да се нареди на пето място сред най-големите филми за годината.

Warner Bros. се озоваха на далечното трето място с 3,84 млрд. долара в световен мащаб – водени от „Барби“, „Монахинята II“ и „Уонка“.

Актуално