Български филми се прожектират на „Празника на българското кино в Рим“

Снимка: Прессекретариат на президентската институция

Български филми се прожектират на „Празника на българското кино в Рим“

Снимка: Прессекретариат на президентската институция
Сподели

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Рим 17-ото издание на „Празник на българското кино в Рим“, съобщиха от прессекретариата на президентската институция. , цитирани от БТА. Фестивалът се организира от Българския културен институт в Рим. Подкрепен е  от  българското посолство, на българското Министерство на културата и на Националния филмов център.

Снимка: Прессекретариат на президентската институция
„Човек съществува единствено в това, което прави.

Тези думи на великия Федерико Фелини показват природата на твореца – да предизвика, да се бунтува, с талант и майсторство да предава на другите всичко, което носи творческата му душа“. С това се обърна  вицепрезидентът към присъстващите. Тя специално благодари на създателката на филмовия фестивал Жана Яковлева за енергията и амбицията да показва българския талант и да дава кураж и самочувствие на българските творци.

„След години на затишие българското кино преживява своя Ренесанс, става все по-интересно и завладяващо“, изтъкна Илияна Йотова. Тя обрисува многоцветната палитра от представяните филми. Те  засягат специфични български проблеми, но поставят и големи човешки теми.

От грозното и смешното до красивото и сериозното,

от вечните човешки ценности като любов и доброта, през конфликти и омраза до вечния стремеж за щастие и ценността на живота“, посочи вицепрезидентът. „Най-важното – да искаш да познаваш необятната човешка душа и този, който е до теб. Важно е да искаш да го разбираш и заедно да вървите напред“,  подчерта Йотова.

Домакин на събитието, което продължава до 23 юни, отново е престижният „Дом на киното“ във Вила Боргезе. Програмата включва „Диада“, режисьор Яна Титова; „Уроците на Блага“, режисьор Стефан Командарев; „Майка“ на режисьор Зорница София. Ще бъдат прожектиратни също и документалната поредица с режисьор Георги Тошев „НепознатиТЕ“„Христо завинаги“ и „Чапа срещу Фелини“ и  „Ваймар експрес“, режисьор Милена Фучеджиева.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас