Уди Алън: Тръпката от създаването на филми изчезна

Снимка: VITTORIO ZUNINO CELOTTO/GETTY IMAGES

Уди Алън: Тръпката от създаването на филми изчезна

Снимка: VITTORIO ZUNINO CELOTTO/GETTY IMAGES
Сподели

Уди Алън отново заговори за оттеглянето си от киното и изяви скептицизма си, че ще продължи да прави нови филми след „Чист късмет“ (Coup de Chance). В интервю за „Air Mail“ 88-годишният режисьор сподели, че има много идеи, но го спъва намирането на финансиране.

„Не искам да обикалям в събиране на пари, намирам го за много досадно. Но ако някой се появи и каже, че иска да подкрепи мой филм, тогава сериозно ще обмисля предложението. Вероятно

няма да намеря воля да откажа,

защото имам толкова много идеи“.

„Чист късмет“ – петдесетият филм на Алън – бе представен премиерно като част от програмата на фестивала във Венеция през 2023 г. Романтичната комедия с нотки на трилър и крими получи топло посрещане в италианския град. В родината на режисьора продукцията пристигна едва на 5 април, и то в избрани кина. Отвъд океана Алън остава проблемна фигура заради

обвиненията в сексуален тормоз,

отправени от осиновената му дъщеря Дилън Фароу още през 1992 г., отбелязва „Гардиън“. Те бяха припомнени отново в контекста на движението #MeToo и от няколко години режисьорът снима филмите си в Европа.

„За мен няма значение дали филмът ми ще стигне до САЩ, или не“ – казва Алън в интервюто. – „Веднъж щом тръгне по екраните, вече спирам да следя какво се случва. Дистрибуцията вече не е същата, както преди.“

За пример режисьорът посочва, че неговият

„Ани Хол“ остава в кината за малко повече от година,

след като излиза през 1977 г., припомня „Площад Славейков“.

„Сега разпространението трае две седмици на големия екран. Целият бизнес е променен, и не в хубавия смисъл. Романтиката на правенето на кино вече я няма“, категоричен е той.

Не за първи път Алън споделя разочарованието си от еволюцията на киното. През 2022 г. той твърди, че

„голяма част от тръпката е изчезнала“,

тъкмо заради начина на разпространение на филмите днес. Същата година се появиха слухове, че се готви да се оттегли завинаги от режисурата и вместо това да се посвети само на писането на сценарии, но това бе опровергано от екипа му.

Въпреки новите му коментари, Алън вероятно ще заснеме поне още един филм. Това стана ясно от коментари на сестра му Лети Арънсън в интервю за „Ню Йорк Таймс“. По нейни думи режисьорът в момента преговаря за бъдещата продукция и разработва сценарий.

Актуално