Звездите са на океан разстояние: Алеята на славата сбъдва мечтата да ги докоснем

Снимка: hollywoodsign.org

Звездите са на океан разстояние: Алеята на славата сбъдва мечтата да ги докоснем

Снимка: hollywoodsign.org
Сподели

Някога гледали ли сте замечтано към небето с мисълта колко красив и необятен е небосводът? А изпитвали ли сте желание да се докоснете до  някоя от звездите, озаряващи вечерите ни? Е, те са по-близо, отколкото си мислите – само на един океан разстояние. Алеята на славата в

Холивуд ни дава възможност да сбъднем отчасти своята мечта,

тъй като знаменитостите, почетени на нея, светят не по-малко ярко от звездите на небето.

Алеята обаче е забулена в мистерия. Неясен за голяма част от обществото например остава начинът, по който биват подбирани имената на знаменитостите, които ще украсят булевард “Холивуд”. Още по-голяма загадка е защо известни личности от ранга на Джулия Робъртс, Уитни Хюстън и Брад Пит все още не са получили своята звезда на Алеята. За да стигнем до отговора на тези така вълнуващи въпроси, първо трябва да се върнем през 50-те години на миналия век, когато се заражда идеята за създаването ѝ.

Снимка: EMMA MCINTYRE/GETTY
Създаване на Алеята на славата

Идеологът на Алеята на славата е Е. М. Стюарт. И до днес не е сигурно какво го е вдъхновило. Според някои е бил

таванът на трапезарията на историческия хотел „Холивуд“,

където някога са били изрисувани звезди с имената на известни личности. В периода май 1956 г. и есента на 1957 г. са избрани първите личности, които да бъдат почетени със звезда на Алеята. Създадени са четири комисии, които да представляват четирите различни аспекта на развлекателната индустрия по това време – кино, телевизия, звукозапис и радио. 

В тях влизат някои от най-изтъкнатите имена в сектор. Сред членовете на Комитета за подбор са Сесил Б. Демил, Самюъл Голдуин, Джеси Ласки, Уолт Дисни, Хал Роуч, Мак Сенет и Уолтър Ланц. Не след дълго започват да постъпват предложения за артисти, които да бъдат наградени. Пристигащите предложения за били около 150 седмично.

Междувременно разходите за изграждане на Алеята, включително ново улично осветление и засаждане на дървета, са определени на 1,25 млн. долара. 

На 15 август 1958 г. са открити осем звезди на булевард „Холивуд“. Те са на имената на Олив Бордън, Роналд Колман, Луиз Фазенда, Престън Фостър, Бърт Ланкастър, Едуард Седжуик, Ърнест Торенс и Джоан Удуърд

Снимка: walkoffame.com

Когато е построена, Алеята е проектирана да побира 2518 звезди. Към 90-те години на ХХ в. става трудно да се намери място в най-популярните зони. За да се реши проблемът, е одобрено създаването на втори ред звезди на тротоара, които да се редуват с вече съществуващите. Така на 1 февруари 1994 г. Алеята на славата е удължена. Тридесет звезди са добавени към блока, за да бъде създаде атракция незабавно. Актрисата

София Лорен е удостоена с 2000-ната звезда

на Алеята на славата.

Днес Търговската камара на Холивуд продължава да добавя звезди. Ежемесечно на Алеята изгряват средно по  2 месечно. 

Критерии за получаване на звезда

За да получи звезда на Алеята на славата една знаменитост трябва да изпълни определени критерии. Сред тях са наличието на професионални постижения и работа в определената категория (например кино) от пет или повече години. Тя трябва да е допринесла към общността по конкретен начин. Освен това, е необходимо звездата да гарантира, че ще успее да присъства на награждаването си, ако бъде избрана.  Известните личности могат да бъдат номинирани за отличието онлайн. Предложението може да изпрати техен близък, фен или спонсор. 

В случай че звездата, която те биха желали да номинират, вече не е между живите, трябва да изчакат 2 години от датата на смъртта ѝ, за да го направят.  Ако в крайна сметка номинираната звезда бъде избрана –

трябва да бъде заплатена 75 000 долара такса

за изработването, монтирането и поддръжката на звездата, направена от теракот и месинг.

Снимка: walkoffame.com
Знаменитости без звезда на Алеята на славата

Сред знаменитостите без звезда на Алеята на славата се нареждат Анджелина Джоли, Бен Афлек, Бийонсе, Брад Пит, Кари Фишър, Ема Стоун, Джулия Робъртс и Леонардо ди Каприо.

Оказва се, че Джордж Клуни е получил предложение да бъде удостоен със звезда на Алеята, но все още няма такава. Причината е, че заради препълнения си работен график няма възможност да присъства на церемонията по откриването на звездата си.

Други знаменитости пък отказват да получат звезди на Алеята. Пример са кралицата на поп музиката Мадона и певецът Принс, който е получил предложение цели два пъти. Сестрата на Уитни Хюстън пояснява защо гласовитата певица също е отказала – нямала желание хората да стъпват върху името ѝ. 

По същата причина звездата на боксьора Мохамед Али е поставена на стената на днешния театър “Долби”

Актуално