Илюстратор, преводач, дизайнер – скритите таланти на кралица Маргрете II

Снимка: Getty Images

Илюстратор, преводач, дизайнер – скритите таланти на кралица Маргрете II

Снимка: Getty Images
Сподели

Tя е най-дълго управляващата кралица в Европа. Тя е и последната жена начело на европейска монархия след смъртта на Елизабет II. Вечно усмихната и уважавана заради способността си да адаптира традиционната институция към модерните времена, датската кралица Маргрете II успява да съхрани огромна популярност както за монархията, така и за самата себе си.

Казват, че ако не беше кралица, вероятно

датчаните щяха да я изберат за президент.

След 52 години на престола Маргрете II реши да се оттегли и да предаде короната на своя син Фредерик (р. 1968). Това се случи с изненадващо обявление в края на обичайното ѝ новогодишно слово.

Първата кралица на Дания след повече от 5 столетия на мъжко монархическо управление се възкачва на престола едва на 31-годишна възраст. Това се случва през януари 1972, когато нейният баща умира след кратко боледуване. Родена е през април 1940 г. в Копенхаген – само седмица след нацистката окупация на Дания. Въпреки че родословието ѝ е свързано с европейската монархия (включително с кралица Виктория),

Маргрете не би трябвало да наследи трона,

защото той се полага само на мъжки наследници.

Датската конституция обаче е променена през 1953 г. и разрешава на най-голямата дъщеря на крал Фредерик IX да управлява. Маргрете учи археология, политически науки и икономика, посещава Кеймбридж, London School of Economics и Сорбоната. Говори свободно на пет езика. Сама пише речите си, които всяка година се проследяват от мнозинството датчани.

Дълбоко религиозна, но и силно прагматична, тя вярва в дълга си като монарх и гледа на своята роля като на добър стопанин.

„Дания е по-важна за мен от всичко друго.

Навсякъде ме посрещат с толкова големи очаквания и получавам толкова добрина и уважение. Ако обърна гръб на всичко това, бих предала всеки, който е разчитал на мен“, категорична е тя.

Както и при кралица Елизабет II – отдадеността ѝ на обществената функция се случва за сметка на семейството. Съпругът ѝ принц Анри не крие раздразнението си от второстепенната си роля в монархията. Големият ѝ син Фредерик прекарва детството и младежките си години в бунт срещу недостатъчното внимание, което получава от родителите си. Баща на 4 деца, бъдещият крал на Дания и неговата съпруга Мери Доналдсън (адвокат от Австралия) опитват да дадат на синовете и дъщерите си начин на живот, който е колкото може по-близък до този на сънародниците им.

Снимка: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, via Agence France-Presse — Getty Images

Истинското призвание на Маргрете II се оказват не поезията или археологията, а визуалните изкуства. Тя се занимава с рисуване, сценография и дизайн на костюми, обработка на текстил, бродерия и др. В началото на 70-те години, когато тя все още е принцеса, Маргрете се влюбва във „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р.Р. Толкин. Без да казва на никого, използвайки псевдонима Ингахилд Гратмер, тя решава

да направи свои рисунки по романа

и да ги изпрати на писателя.

Толкин обаче не желае книгите му да бъдат издавани с илюстрации. Той иска читателите му сами да използват въображението си и да си представят вселената, описана от него. Въпреки това все пак запазва изпратените му графики, без да подозира кой стои зад тях.

При смъртта му през 1973 г. две от нейните творби са намерени в джоба на палтото му. Останалите са открити в дома му Върху няколко дори са написани малки забележки от Толкин. По това време художничката вече има нова „работа“ – кралица на Дания.

Когато „Властелинът на пръстените“ е преиздаден през 1977 в Дания,

трилогията вече е придружена с нейните оригинални картини,

в които героите нямат лица – така както Толкин е искал.

Снимка: royalworldnews.com

Дори през следващите десетилетия Маргрете II продължава да рисува. Тя носи навсякъде със себе си скицник и бои. През годините се занимава и с дизайн на дрехи, както и със сценография на балетни, театрални или филмови продукции. Заедно с покойния си съпруг превеждат романа на Симон дьо Бовоар „Всички са смъртни“.

На 83 години Маргрете II се оттегля от престола заради здравословното си състояние. През изминалата година тя претърпява операция на гръбнака, която я е накарала да „помисли дали не е време да предаде отговорността на следващото поколение“, пише „Булевард България“.

Предаването на престола ще се случи на 14 януари – годишнината от нейното наследяване на престола. С 80% обществено одобрение на монархията в Дания, Маргрете II завещава на сина си една от най-щастливите държави в света.

Актуално

Избрано за вас