Анастасия Стоева представя дебютната си стихосбирка „Неизвършени престъпления“

Снимка: Ozone.bg

Анастасия Стоева представя дебютната си стихосбирка „Неизвършени престъпления“

Снимка: Ozone.bg
Сподели

На 29 февруари от 19:00 часа в бар „On the rocks“ ще се състои премиерата на дебютната стихосбирка на Анастасия Стоева -„Неизвършени престъпления„. На ръба между живота и смъртта – книгата изгражда символи, видени през перото на авторката между страниците на новата ѝ книга.

Анастасия е критик, поет, илюстратор и аниматор,

изучавала анимационно кино в Нов български университет. Публикува разкази, статии, сценарии и стихове в различни периодични издания, сред които шотландското списание за литература и превод Interpret, Cineuropa, Zippy Frames, Литературен вестник L’Europeo, Портал Култура и други. Пише редовно за културното издание Програмата, където работи като отговорен редактор до 2023 година.

Въпросът за времето е пряко засегнат в стиховете:

„Ясно е, времето е временно и е бременно с нас. Но в „Неизвършени престъпления“ на Анастасия Стоева виждаме и други негови проявления – понякога да служи не като ориентир, а като фон на емоциите. Извън своята темпорална линейност те имплодират. Защото това е един плашещо силен дебют за зрялото наблюдение на класическото Carpe diem и на логичното повдигане на рамене пред неизбежната, но всъщност успокояваща екзистенция на преходността. И тук, уважаеми читателю, Анастасия Стоева те посреща с много въпроси. И те изпраща към времето“, споделя поетът Ненко Кирилов.

Поетесата Камелия Кондова също посочва достойнството на поезията на Анастасия, която показва истинските лица на живота:

„Оригинална, без да е маниера. С усещане и отношение към времената, в които живее, без да е злободневна. Вълнуваща, без да е истерично драматична. Категорично безстрашие, с което твърдиш, че животът е точно такъв, какъвто го виждат поетичните ти очи. Същото важи и за смъртта“.

Анастасия също работи по редица късометражни анимационни филми. През 2020 сърежисира и анимира българския сегмент от проекта на ASIFA Spiritus Mundi: Animating the World.

Актуално

Избрано за вас