ФБР ще разследва изчезването на артефакти от Британския музей

Снимка: Courtesy British Museum

ФБР ще разследва изчезването на артефакти от Британския музей

Снимка: Courtesy British Museum
Сподели

ФБР се включва в разследването на откраднати или изгубени артефакти от колекцията на Британския музей, съобщава Би Би Си. Американската агенция ще проверява дали някои от изчезналите предмети не са се озовали при американски купувачи през черния пазар, след като стана ясно, че

268 артефакта на Британския музей са били иззети от колекционер

във Вашингтон.

Миналата година Британският музей обяви, че около 1500 скъпоценни камъни, бижута и други древни артефакти от колекциите му са били откраднати, повредени или липсват. Новината предизвика широк дебат в британската общественост за начина, по който се управлява музеят. От всички описани липсващи обекти,

626 са били възстановени, а 100 са открити,

но все още не се върнати в колекцията. Един служител – кураторът Питър Хигс – бе уволнен с обвинения в кражба, препродажба и повреда. Смята се, че е спечелил около 100 хил. британска паунда.

Голяма част от артефактите, които Британският музея смята за откраднати, не са били описани в каталозите и от там произлиза нова трудност. Институцията търси начини да докаже, че е законният им собственик.

Понастоящем Хигс е подсъдим с твърдение, че е

развивал престъпна дейност поне 10 години

и е продавал в eBay, предаде „Площад Славейков“. Делото е гражданско, а междувременно продължава разследването на британската полиция. До момента от прокуратурата не са повдигнали обвинения, няма и арести.

САЩ не е единствената държава, регистрирала откраднати от лондонския музей артефакти. Датски антиквар проследява пътя на някои ценности до Хамбург, Кьолн, Париж и Хонконг. В някои случаи те дори са се озовавали в други музеи като заемки от частни колекционери.

Сред артефактите, чието изчезване ще разследва ФБР, са бюст на Херкулес от II в., изработен от обсидиан; аметистов камък с изображение на Купидон; оранжев скъпоценен камък с релеф на скарабей и много други.

Актуално

Избрано за вас