ФКЦ с ново ръководство, превръща го в подобаващ дворец на културата

Снимка: Wikipedia

ФКЦ с ново ръководство, превръща го в подобаващ дворец на културата

Снимка: Wikipedia
Сподели

Фестивалният и конгресен център (ФКЦ) във Варна има ново ръководство, което бе представено пред медиите. Виктория Митева поема поста оперативен мениджър на държавното търговско дружество. То е клон на Националния дворец на културата (НДК). Митева бе представена от изпълнителния директор на НДК – конгресен център София Андрияна Татарова.

„Искаме да го превърнем в подобаващ дворец на културата и конгресен център, както и да синхронизираме програмите на събитията между София и Варна“, посочи тя.

Новото ръководство на НДК е разработило 5-годишен план за развитие с подробна културна програма за 2025 г., който касае и центъра във Варна. Сред идеите е организиране и в крайморския град на инициативите

„Дворец на куклите и децата“ по повод 1 юни

и Новогодишен музикален фестивал. Предвидени са още Салон на изкуствата, както и развитие на школи за деца и младежи.

„Ще намерим начин да привлечем младите хора, които да припознаят НДК – Варна за свое средище, за да възпитаваме културна публика“, каза Виктория Митева.

Новото ръководство обеща да инвестира средства в модернизиране на зала 1 на НДК – Варна като озвучаване, осветление и зрителни места. За целта се ползват услугите на специалист по акустика от Австрия. Финансите се осигуряват по програми.

„Нашето дружество не получава бюджетни средства от своя принципал Министерството на културата, а е на самоиздръжка“, обясни Татарова. Тя каза още, че

след Covid пандемията, НДК е на загуба. 

Сред първите задачи на новите стопани на ФКЦ – Варна е среща с наемателите в комплекса, за да бъдат синхронизирани договорите им. Ще бъдат преразгледани и рекламите на фасадата на сградата, които са се оказали незаконни, пише БТА.

По думите ѝ за ръководството на НДК е много важна и социалната политика, изразена към служителите в дружеството. Заплатите им вече са увеличени с 20% и са планирани обучения и надграждане на капацитета. Ще бъдат привличани и млади хора, които да придадат нова визия на комплексите.

Виктория Митева е собственик и управител на Арт галерия „Папийон“, която развива дейност от 17 години. По думите на Татарова тя има богат опит в мениджърството и добре познава културните среди.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас