Фондация „Стоян Камбарев“ обяви новите си номинации

Снимка: webcafe.bg

Фондация „Стоян Камбарев“ обяви новите си номинации

Снимка: webcafe.bg
Сподели

За 15- та поредна година Фондация „Стоян Камбарев“ ще сбъдне мечтите на младите и талантливите хора. Тя ще реализира техни конкретни проекти – филми, изложби, спектакли, концерти, пърформанси, издава книги, музикални албуми и много други. На 23 април предстои

официалната церемония

за връчване на приза за млади творци в България – Наградата за Полет в Изкуството. Тя носи името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев.

Сред номинираните са носителят на елитната награда

EUROPEAN SHOOTING STAR 2024 от филмовия фестивал в Берлин –

Маргарита Стойкова и любимецът на журито на България търси талант – илюзионистът Старбой Айвън. До тях се нареждат инфлуенсърът и автор на книги Изабел Овчарова-Изи, авангардният дизайнер и визуален артист Невелин Иванов-Нево и впечатляващият музикант Лъчезар Кацарски. Те са победители в своите области и съответно номинирани за култовата Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ тази година.

MАРГАРИТА СТОЙКОВА
Актриса, 19 г.
Победител в категория „Кино“

Маргарита е родена в Пловдив. От беларуски произход е и владее перфектно освен руски и български, английски и испански език. Актьорската ѝ кариера започва много рано с късометражния филм „Солвейг“, след който следва поредицата от къси филми „От другата страна“. Избрана е да играе Венета в ТВ сериала „Татковци“ . Веднага след това дебютира с главна роля във филма на Яна Титова „Диада“, което ѝ носи мечтаната за всички млади актьори награда на филмовия фестивал в Берлинале – EUROPEAN SHOOTING STAR 2024! Маги е

най-младата от всички 10 изгряващи европейски звезди

тази година, които получават  „Европейски Оскар“. Като ученичка е носител на много европейски, международни и национални титли по модерни и танцови изкуства, джаз и мюзикъл.

Снимка: Ройтерс
ИЗАБЕЛА ОВЧАРОВА-Изи
Писател и Инфлуенсър, 23 г.
Победител в категория „Литература“

Изабела е родена в Шумен. Издала е 6 книги до днес. Всяка от тях оглавява родните класации за тийн литература. Наградена е с „Детската Литературна Вазова награда“ за дебютната си книга „Щастливей“. В новата си книга „Слънчеви лъчи в мрака“. Изи засяга сериозни теми, свързани с психичното здраве. През 2017 стартира своя YouTube поредица с любопитно и полезно съдържание, а година по-късно създава и втория си канал. Вече 7 години развива всичките си социални мрежи с впечатляващите близо милион последователи и гледания. Инициира благотворителна кампания. През 2021г. Изи създава авторски подкаст, а всеки един публикуван епизод е заемал първо място в БГ класациите.

 

ЛЪЧЕЗАР КАЦАРСКИ
Музикант, 25 г.
Победител в категория „Музика“

Лъчезар е роден в Благоевград в известно артистично семейство. Дядо му и двамата му родители са актьори. За съжаление, той загубва зрението си при раждането си. Това развива още повече сетивата и заложения му музикален талант. Свири на пиано и хармоника, откроява се с прекрасен глас и вокална техника. Завършва Националната музикална академия, а след това е студент по „Еразъм“ във Vienna Music Institute. Лъчо има завидна колекция от призове, сред които Grand prix в конкурса „Път към славата“, Награда за дебют на БНР, Специалната награда „Петър Гюзелев“ в конкурса „Sofia song“ и др.

Композира авторска музика.

През 2023г. получава награда за музика на „Друмеви театрални празници“. Лъчезар е част от групата на Михаил Йосифов „Новините в джаза“, с която имат активен концертен живот и вече са издали музикален албум. Изявява се и на театралната сцена като актьор, музикант и автор.

Снимка: Фондация „Стоян Камбарев“

НЕВЕЛИН ИВАНОВ-Нево
Художник, 22 г.
Победител в категория „Визуално изкуство“

Невелин е роден в Бургас. Студент по моден дизайн в Националната художествена академия. Той е визуален артист, експериментиращ в областта на графиката, живописта и концептуалната мода. Има участия в групови изложби и модни пърформанси. В началото на годината галерия Little Bird Place представи „Спалнята на Нево“- втората му самостоятелна изложба, която продължава да акцентира на темата за психичното здраве, заложена и в първия му проект „Ако имах прасе, щях да го кръстя Нево“. В него художникът представя цикъл рисунки с туш и четка като визуален разказ за свои телесни травми преди време и използва универсалния символ на всеядността – прасето. Той прави любопитни връзки с класики като „Пиета“ и творби на Матис, Роден и др. Стените на пространството са покрити с платна с избродирани върху тях рисунки.

Снимка: Фондация „Стоян Камбарев“

СТАРБОЙ АЙВЪН
Илюзионист, 21 г.
Победител в категория „Сценични изкуства“

Айвън е роден в София. Едва 8-годишен е завладян от магията и родителите му го записват в единственото у нас цирково училище. Израства бързо и

участва в редица елитни магични форуми в света,

сред които Masters of Magic, Hans Klok Trophy, Dutch Festival of Magic. Печели две специални награди на Австралийския цирков фестивал. Айвън е единственият българин участвал във впечатляващия проект на ТВ Евровизия – Magic Circus Show в Женева. Отличен е с мемориалната купа „Мистер Сенко“ за илюзионист на годината. Финалист в България търси талант. През 2023 г. Айвън създава най-грандиозния илюзионен спектакъл в родната история в партньорство с Националния музикален театър. „IMPOSSIBLE – Повярвай в невъзможното“ е обявен за най-добър магичен спектакъл за 2023 година.

Снимка: Фондация „Стоян Камбарев“

Източник: Фондация „Стоян Камбарев“/ impressio.dir.bg

Актуално