Гениалният скулптор Георги Чапкънов и безбройните му произведения

Снимка: Иван Бакалов

Гениалният скулптор Георги Чапкънов и безбройните му произведения

Снимка: Иван Бакалов
Сподели

Знаете ли кое е общото между „Статуята на София“ и паметника на Петко и Пенчо Славейкови? Тези символи на столицата имат общ създател – големият български скулптор Георги Чапкънов. Той е едно от

най-големите имена в съвременната ни скулптура.

С дейността и таланта си се превръща в легенда още приживе, а на днешната дата, 24 януари, празнува своя 81-ви рожден ден.

Скулпторът, илюстратор и сценограф, известен още като Чапа, е роден във Вълчи дол. Художетвеното си образование придобива в София и в последствие специализира в Париж.

Снимка: Егоист

В момента творчеството му може да бъде видяно ежедневно из софийските улици, из цялата страна и дори извън нейните предели. Чапа е световно признат и негови произвеения красят места като Япония, Швейцария, Русия, Италия, Индия. Негови скулптури са изложени в един от най-големите музеи за изкуство – „Ермитажа“ в Санкт Петербург.

Наред с това, че е автор на десетки монументални творби

той е ненадминат майстор на малката пластика.

Ето няколко от гениалните му произведения, които може да не подозирате, че са негови.

Снимка: Иван Бакалов

Освен, че е автор на най-емблематичния паметник в столицата – „Статуята на София“, Георги Чапкънов е и

съавтор на настоящия герб на България,

заедно с Кирил Гогов. Те двамата са и сред хората, съдали герба на Бургас.

Скулптурът оставя своя отпечатък и в театралния свят – той създава статуетката на наградите „Аскеер“.

Друг от символите на София, красивата фигура на балерина сред фонтаните пред Народния театър, също е дело на скултора. Негови са и паметниците увековечили братята Прошек в столицата и Хитър Петър, Чарли Чаплин, Дон Кихот и Санчо Панса – в Габрово, столицата на хумора и сатирата.

Паметник на братята Прошек; Снимка: Труд

Негово дело е и уникалният „паметник на Дарителите“ в Свищов, паметника на Висоцки във Вършец, на Георги Калоянчев в Бургас, на Борис Христов в Пазарджик. Чапа създава и друг много разпознаваем елемент от градското среда на София –

емблемата на НДК.

Георги Чапкънов е правил портрети на едни от най-известните личности на България. „Скъпи приятели ми бяха Радой, Радичков – велики. Животът ми е позволил да се срещна и с Фелини, споделя творецът. Резултат от тези срещи са творби запечатали две големи личности – тази, която е изобразена и тази на Чапа.

Именно на великите срещи в живота и изкуството на Георги Чапкънов е посветена и

книгата „И Чапа създаде света“,

която излиза през 2020 г. Нейн автор е Елена Кръстева. Сред героите по страниците са и Владимир Димитров – Майстора, Федерико Фелини, Константин Кисимов, Йордан Радичков, Радой Ралин и много други.

С Радичков; Снимка: Иван Бакалов

Макар животът да му поднася предизвикателства, Георги Чапкънов не спира да прави всичко в името на изкуството. „Рисувал съм си билети да слушам Николай Гяуров, защото нямах пари по това време“, разказва той. „И си нарисувам – то в тъмното не гледат. Мога да не седна, но нали слушам. И това ми стига“!

Това далеч не е изчерпателен списък на всички творби на Георги Чапкънов – Чапа. За своето творчество той е носител на много български и международни награди, които са скромно признание за огромния му принос към културния живот.

Актуално

Избрано за вас