Георги Господинов става почетен гражданин на София

Георги Господинов става почетен гражданин на София

Сподели

Писателят Георги Господинов ще добави още една титла след историческия си пробив с наградата „Букър“. Авторът на „Времеубежище“ ще стане почетен гражданин на София. Това реши комисията по образование и култура в Столичния общински съвет.

Американката Анджела Родел, която  преведе на английски език бестселъра на Господинов, ще получи „Почетен знак на Столична община“.

Романът „Времеубежище“ излиза през април 2020 в пика на карантината и пандемията. И заема челните места в класациите за най-търсени книги. Преведен е английски, немски, френски, италиански и др. езици. Носител на италианската литературна награда Премио Стрега Еуропео 2021 и на голямата награда за литература на Атина.

Една от най-добрите книги на годината според The New Yorker,

The Guardian, The Financial Times.

Господинов е първият български писател номиниран и спечелил най-престижната литературна награда за отделна книга – Международен Букър 2023 (The International Booker Prize 2023)“, пише в мотивите на докладът. Той е внесен от кмета на София Йорданка Фандъкова, шефът на СОС Георги Георгиев и председателката на комисията по образование и култура Малина Едрева.

Георги Господинов е най-превежданият и най-награждаваният български писател в света.

„Като обществена личност и като писател Георги Господинов нееднократно се е отзовавал на отправените от Столична община покани за участия в чествания. Литературни срещи, дискусии, срещи с ученици и други събития. С цялостната си дейност и с изключителния си принос в развитието на българската литература и представянето й зад граница Георги Господинов подкрепя и утвърждава основните принципи и приоритети на културната политика на Столична община“, пише още в доклада.

 

Фотокредит: Facebook Georgi Gospodinov

Актуално

Избрано за вас