Хелоу Кити, емоджита и други котета част от изложба в Лондон

Снимка: David Parry

Хелоу Кити, емоджита и други котета част от изложба в Лондон

Снимка: David Parry
Сподели

Изложба с плюшени котета и емоджита се открива в Съмърсет хаус в Лондон, съобщава АФП. Експозицията под надслов Cute („Сладко“) е покана за размисъл върху влиянието на подобни образи в ежедневието.

Първите посетители в навечерието на откриването са японски ученички с рокли, брандирани с Хелоу Кити и шапки с Пикачу.

Музеят представя произведения на изкуството, както и множество клипове, видеоигри, мемета в социалните мрежи, които се разпространяват в целия свят.

Първата зала на изложбата е

изцяло посветена на котетата.

Експонирани са фотографии на котки от 19-и век, както и футуристични портрети на котета, направени от изкуствен интелект. В друга зала посетителят може да види колаж от къдрави ангелчета от Ренесанса –

първите „сладки бебета“ в историята на изкуството,

редом с плюшени животни, манга и персонажи от кауай (kawaii, прев. „сладко, очарователно“) културата, появила се през 20-и век в Япония.

Снимка: Graphic Thought Facility

Кураторът на изложбата Клеър Катрал казва, че концепцията за „сладкото“ е хлъзгава, трудна за дефиниране и интересна, защото може да включва множество обекти, изтъква БТА.

В изложбата са показани и съвременни търговски продукти като известните тамагочита – доказателства, че индустрията на „сладките неща“

носи милиарди долари печалба.

Изложбата е осъществена с подкрепата на японската компания Sanrio, продаваща продукти по целия свят с образа на знаменитото коте Хелоу Кити, „родено“ преди почти 50 години.

Актуално

Избрано за вас