Художествената академия представя с изложби дипломните проекти на студентите си

Художествената академия представя с изложби дипломните проекти на студентите си

Сподели

За втора поредна година студенти от различни специалности в Националната художествена академия представят своите дипломни проекти с изложби. След големия успех на Випуск’23, през 2024 г. различни културни и

експозиционни пространства в София и Бургас стават домакини на техните идеи.

В своята 128-годишна история Националната художествена академия изпълнява мисия да изгражда и обучава поколения български художници. И по този начин да определя и развива културния облик на България. Доказани

специалисти в областта на изящните и приложните изкуства,

дизайна, реставрацията и изкуствознанието обучават студентите на НХА както на традиционните за академичното образование похвати и техники, така и на иновативни методи и технологии. Така младите художници изграждат себе си като автори, подготвени да заемат мястото си в сцената на съвременните визуални изкуства.

Изложбите на дипломираните – едно от най-емблематичните и очаквани събития в живота на Академията, целят

да дадат гласност за творческите търсения на студентите.

Да представят постиженията на дипломниците – бакалаври и магистри.

Галерия „Академия“ на Националната художествена академия представя в поредица от изложби дипломни работи и проекти на студентите от специалностите „Живопис“, „Резба“, „Реставрация“, „Книга, илюстрация, печатна графика“ и „Рекламен дизайн“. В Северната сграда, намираща се на ул. „Шипка“ № 1, ще бъдат показани произведенията на възпитаниците от специалност „Скулптура“.

Галерия ONE отваря вратите си за изложби на дипломираните студенти от специалностите „Сценография“, „Текстил – изкуство и дизайн“ и „Метал“.
За втора година в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ ще бъдат проведени дипломните защити на студентите от специалност „Плакат и визуална комуникация“, като зрителите на театъра ще могат да разгледат изложбата на дипломираните в продължение на няколко месеца.

Артцентър „Банкя“ е домакин на изложба – селекция от дипломни работи на алумни от специалностите „Живопис“, „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Дизайн за детската среда“ и „Индустриален дизайн“.

Галерия „Топлоцентрала – Куб“ се превръща в инсталационно пространство за дипломните проекти на студентите от магистърска програма „Дигитални изкуства“.

Завършилите студенти от магистърски програми „Изкуство на книгата“ и „Илюстрация“ представят работите си в Галерия INTRO.

Съюзът на българските художници предоставя част от пространствата си за изложбите на дипломираните. Тази година в СБХ ще бъдат показани четири изложби с работи и проекти на завършилите от специалностите „Стенопис“, „Индустриален дизайн“, „Графика“ и „Дизайн за детската среда“.

В галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика – филиал на Регионалния исторически музей – София – ще ще бъдат експонирани художествена фотография, пластики от керамика, порцелан и стъкло на завършилите от специалностите „Керамика“, „Дизайн на порцелан и стъкло“ и магистърска програма „Фотография“.

Галерия „Сан Стефано“ представя постиженията на алумните от магистърските програми „Плакат“, „Визуална комуникация“ и „Калиграфия“. В галерията на открито на Столичната община в градинката „Кристал“ специалност „Моден дизайн“ представя фотографии на модните колекции на дипломниците.

Цялата програма на изложбите, може да видите тук.

Актуално