Илюзионистът Старбой Айвън е новият носител на наградата „Полет в изкуството“

Снимка: Никола Узунов

Илюзионистът Старбой Айвън е новият носител на наградата „Полет в изкуството“

Снимка: Никола Узунов
Сподели

Младият илюзионист Старбой Айвън е носител на наградата за млади творци „Полет в изкуството“. Той бе обявен на 15-ата церемония за връчване на наградите на фондация „Стоян Камбарев“ на 23 април.

„Вярвайте в магията. Магията е навсякъде около нас. Зависи колко вярваме в нея. Аз вярвам в нея и гарантирам, че ще дам всичко от себе си, за да вдъхновявам и

да разпространявам своята магия на всички вас“,

каза победителят. Той получи статуетка на Кольо Карамфилов и десет хиляди лева за следващ свой проект. Получи и награди от спонсори на събитието.

Снимка: Никола Узунов

Отличието му бе връчено от Росен Плевнелиев – президент на България (2012-2017), и съпругата му – Деси Банова-Плевнелиева.

Номинирани за наградата „Полет в изкуството“ бяха писателката и инфлуенсър Изабел Овчарова-Изи (победител в категория „Литература“), 19-годишната актриса и победител в категория „Кино“, екранната Дида от филма „Диада“Маргарита Стойкова, и победителят в категория „Визуално изкуство“ – модният дизайнер, който експериментира в различни сфери Невелин Иванов – Нево. Всеки от номинираните получи грамота, специални награди от спонсори и по хиляда лева.

Снимка: Никола Узунов

„Ето, че цели 15 години отлетяха като миг. За нас те са много. Те са наистина много, ако не живееш само за себе си, а правиш нещо за другите“, каза Деси Тенекеджиева, председател на управителния съвет на фондация „Стоян Камбарев“. Тя призова талантите да ценят всяка секунда и да я превръщат в изкуство.

„Това са награди за полет, за дух,

носещи името на изключителен човек – Стоян Камбарев. Той продължава да живее чрез всеки един от вас. Много ми се иска да грабнете този шанс. Защото има изключително много талантливи хора, но те не са тук. Вие сте избраните. По-добре падайте, за да разберете кога летите“, каза още тя.

Снимка: Никола Узунов

По думите на водещия Ники Кънчев това е най-чаканата церемония, в която главна роля имат младостта и талантът. „Убеден съм, че това, което прави фондация „Стоян Камбарев“ за младите творци, е прецедент, не само в България. Това е прецедент в световен мащаб“, каза още той.

Вечерта на церемонията

бе връчена и още една голяма награда – за късометражно кино „355“.

Финалисти бяха Джулия Пъстракова, Теодора Чингарова и Немо Сталтус. Те бяха избрани от международно жури от САЩ, Великобритания, Италия и България, и в рамките на пет дни са заснели и монтирали петминутен филм. Предпремиерно бяха излъчени филмите на двама от финалистите – „Пейо, който нямаше повече какво да каже“ на Джулия Пъстракова и „Само още пет минутки“ на Теодора Чингарова-Теа.

Снимка: Никола Узунов

Изпълнителният продуцент на филмите Елени Декидис обяви, че филмите са само два, защото режисьорът на третия филм – Немо Сталтус, е решил филмът му да тръгне в друга посока, което е в разрез с правилата на фондация „Стоян Камбарев“. Публиката изгледа филмите и определи победителя с гласуване в залата. Наградата отиде при Теодора Чингарова-Теа за филма ѝ „Само още пет минутки“.

Тя получи статуетка и 15 000 лв. за следващия си филм.
Снимка: Никола Узунов

Сред гостите на вечерта бяха бившият кмет на София Йорданка Фандъкова, банкерът Левон Хампарцумян, писателката Людмила Филипова, зам-министърът на културата Виктор Стоянов, музикантът Енчо Керязов, актьорът Алек Алексиев, Надежда Нейнски, пиар експертът Ива Екимова, актрисата Лилия Маравиля, певецът Любо Киров, детската музикална формация „Бон-бон“, британският актьор, режисьор и продуцент Гари Стреч.

Актуално

Избрано за вас