Институтът по изкуствата в Минеаполис „музея нон грата“ за италианското правителство

Снимка: musei.club

Институтът по изкуствата в Минеаполис „музея нон грата“ за италианското правителство

Снимка: musei.club
Сподели

Институтът по изкуствата в Минеаполис е станал

„музея нон грата“

за италианското правителство. Това се случва след дългогодишен спор за мраморна скулптура, копие на изгубения бронз на древногръцкия скулптор Поликлийтос. Тя  изобразява  „копиеносеца“ Дорифорос, съобщават от Art Newspaper.

Поръчката последва молба от института за заемане на фламандските гоблени от 16-и век от битката при Павия от Музея Каподимонте в Неапол. Съобщава се, че италианският министър на културата е казал на Катрин Крауфорд Любер, директор , че разногласията относно статуята

„възпрепятстват по-нататъшното сътрудничество между италианските държавни музеи и музея в Минеаполис“.

Италия твърди, че е била ограбена през 70-те години на ХХ век от археологическия обект в Стабии и че през февруари 2022 г. е поискала връщането на Дорифорос. Главният  прокурор в съда в Торе Анунциата казва  на пресконференция в Помпей през февруари тази година, че искането е останало без отговор.

Снимка: elledecor.com

Институтът купува „Дорифорос“ през 1986 г. за 2,5 млн. долара. Те твърдят, че статуята е намерена в международни води близо до италианския бряг. Това ,че

Италия няма право на претенции към творбата.

В резултат на спора,  директорът на музеите към италианското министерство на културата Масимо Осана забрани на държавните музеи да предоставят повече произведения.

Според италианската преса държавата има намерение да включи Дорифора в постоянната колекция на обновения археологически музей в Кастеламаре ди Стабия, който скоро отново ще отвори врати.

В миналото Италия е забранявала заеми на американски музеи заради отказа им да върнат произведения, за които страната смята, че има претенции. През 2020 г. страната

започна да „ограничава отношенията“ с музея „Вила Гети“ в Лос Анджелис,

след като „Гети“ отказа да върне древногръцки бронз, открит през 1964 г. от рибари край  италианското адриатическо крайбрежие.

Актуално