Иво Погорелич представя рецитал с Шопенова програма у нас

Фото кредит: Софийска филхармония

Иво Погорелич представя рецитал с Шопенова програма у нас

Фото кредит: Софийска филхармония
Сподели

На 24 ноември Иво Погорелич се завръща в София. Той ще представи рецитал, който включва любими творби от обширния му репертоар. Публиката в зала „България“ ще чуе Баркарола, Берсьоз („Приспивна“) и Полонез-фантазия от Фредерик Шопен.

Уникалният талант с иновативен подход е вече няколко десетилетия на върха на музикалния Олимп. Иво Погорелич е пианист, който не оставя публиката равнодушна. Приключенският му дух, ценен заради лекотата, с която открива нови възможности на музикалната изява, е облечен в

пианизъм с най-висока естетическа стойност,

неподражаема виртуозност и техническо майсторство. Неговите предизвикателни изпълнения, оформени от изискан музикален вкус, какъвто вече се среща доста рядко, разширяват хоризонтите на тълкувание на пианистичната литература и утвърждават нови стандарти на клавирна интерпретация.

Погорелич отдавна е доказал своето майсторство и е високо оценен не само от публиката, а и от критиците. Концертите му са придобили статуса на култови събития, очаквани с нетърпение.

Погорелич е роден на 20 октомври 1958 г. в Белград, в музикантско семейство. Започва да свири на пиано от 7-годишна възраст, а

на 10 изнася първия си самостоятелен концерт.

След началните си занимания по музика в Белград продължава своето образование в Москва.

От средата на 70-те години на ХХ век започва първата поредица негови успехи. През 1975 г. печели конкурс в Загреб и скоро след това звукозаписната компания Jugoton издава първия му албум с творби от Дебюси, Прокофиев и Келемен.

Той свири с най-престижните световни състави като Виенската и Берлинската филхармонии, симфоничните оркестри на Лондон, Бостън и Чикаго, филхармониите на Ню Йорк и Лос Анджелис.

Паралелно с богатата си и разнообразна професионална кариера по световните сцени, Иво Погорелич е ангажиран и с подпомагане на млади артисти.

Билети за рецитала му в България все още са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Фото кредит: Софийска филхармония

Актуално

Избрано за вас