Изложба, под наслов „Ако си дал”, се открива в памет на Стефан Данаилов

Снимка: Facebook

Изложба, под наслов „Ако си дал”, се открива в памет на Стефан Данаилов

Снимка: Facebook
Сподели

Фотожурналистът Иван Стоименов представя изложба, посветена на Стефан Данаилов. Откриването е на 10 декември от 16 ч. във фоайето, пред аулата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, съобщават организаторите.

Гост на събитието е племенницата на актьора Росица Обрешкова.

Настоящата изложба показва един дълъг път, през който Иван Стоименов е бил близо до Стефан Данаилов и го е заснел като човека Ламбо – толкова обичан от своите почитатели, като актьор, преподавател, министър на културата, общественик и неуморим застъпник на доброто за хората и отдал целия си живот за тях.

Затова именно Иван Стоименов е избрал за изложбата си

наслов „Ако си дал” от незабравимата песен на Емил Димитров.

Иван Стоименов днес е един от доайените на българската фотожурналистика. Повече от 50 години ръката му държи фотообектива и съхранява за историята ни това, което се случва в нашия обществено-политически живот. Той има вече над 500 хиляди кадъра в своя архив.

След откриването е предвидена прожекция на филма на Георги Тошев „Ламбо от София” от 2022 г. В него участват Росица Обрешкова – племенница на Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Елена Райнова, Цветана Манева, Стефан Мавродиев-Мавро и други. Режисьор е Ема Константинова.

Събитието се осъществява с подкрепата на Програма „Култура“ към Столична община.

Ламбо, Мастъра, бате Серго, майор Деянов, българският Ален Делон.

Стотици главни роли в киното, театъра и телевизията. Народен артист, преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър. Политик, министър на културата, народен представител в шест народни събрания. Всичко това е Стефан Данаилов. А скоро отбелязахме и четири години от смъртта му.

Актуално

Избрано за вас