Изложба представя Васил Китов – реставраторът на София

Снимка: Регионален исторически музей - София

Изложба представя Васил Китов – реставраторът на София

Снимка: Регионален исторически музей - София
Сподели

Изкуството на реставраторството излиза на преден план в новата изложба на Регионалния исторически музей на София. Експозицията „Архитект Васил Китов – реставраторът“ ще разкаже за богатата и общественозначима професионална дейност на арх. Васил Китов. Той е

върнал блясъка на Боянската църква,

сградата на Народното събрание и десетки други културно значими обекти. Официалното откриване на изложбата е на 30 януари от 18 часа.

Музеят реди тази експозиция в чест на 80-годишнината от рождението на Васил Китов (1944 – 2013 г.) Ще бъдат представени оригинални негови чертежи, фотографии, награди, грамоти, отличия. Сред най-известните обекти, реставрирани от арх. Китов, са Боянската църква „Свети Никола и свети Панталеймон“, църквата „Успение на Пресвета Богородица” в Драгалевския манастир „Пресвета Богородица Витошка“, базиликата „Света София – Премъдрост Божия” в София, църквата „Свети свети Кирил и Методий“ в София, Софийската централна синагога, сградата на Народното събрание, редица обекти от археологическото наследство на София, църквите „Свети Георги“ и „Свети свети Константин и Елена“ в Одрин, Българският метох срещу Желязната църква „Свети Стефан“ в кв. „Фенер“ и сградата на Българската екзархия в Истанбул.

Автор на редица проекти за реставрация на недвижими културни ценности, арх. Китов си сътрудничи с Музея за история на София десетилетия наред, припомня „Площад Славейков“.  Колегите му пазят спомена за

самоотверженото му участие

във всички етапи по опазването на обектите, по които работи – от проектирането до изпълнението на реставрацията. Регионалният исторически музей – София съхранява научната документация и проектите на арх. Васил Китов, благодарение на дарение, направено през 2006 г.

Изложбата „Архитект Васил Китов – реставраторът“ ще може да се разгледа в Регионалния исторически музей – София до 7 май 2024 г.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас