Изложба разказва „Истории зад фасадата“ на емблематични къщи в София

Снимка: Етюд-и-те на София

Изложба разказва „Истории зад фасадата“ на емблематични къщи в София

Снимка: Етюд-и-те на София
Сподели

Изложбата „Истории зад фасадата“ показва истории на емблематични къщи в София. Експозицията ще бъде открита на 12 септември в Централните Хали, съобщават от Регионалния исторически музей – София.

По думите на организаторите експозицията е част от проекта „Клада-БГ“ на Регионалния исторически музей, който събира и изследва историите на сградите в центъра на София.

„Водещ елемент е интересът на хората към културното наследство на столицата.

Всички лични истории са събрани от наследници на тези хора, живели и творили на метри от нас. Къщите са не само обект на архитектурна стойност, а представят безценното културно наследство на града“, отбелязва екипът на музея. По думите им целта на проекта е да запази градската памет на София. За да се запомни историята, първо трябва да бъде разказана, допълват още те.

Снимка: Етюд-и-те на София

Изложбата разказва истории, които ще заинтригуват всеки, търсещ спомена за миналото на София. Тя показва забравени жители на града ни, оставили следа в него“, отбелязват организаторите.

По думите им сред личностите и сградите, за които експозицията разказва, са печатницата на Самуел Патак (1858-1930), собственик на фабрика за хартия, на инженер Георги Савов, баща на художничката Екатерина Савова (1901-1980).

Снимка: Централни хали

Ще бъдат показани също къщата на Павел Бончев, където Евгения Марс (1977-1945) се е срещала с Иван Вазов (1850-1921) и историята на фамилиите Хаджикоцеви и Хаджиласкови, съградили хотел, в който Кемал Ататюрк (1881-1938) е живял, добавят организаторите.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас