Изложбата „Кирил Господинов – актьорът Баш майстор“ чества годишнината на артиста

Снимка: Facebook

Изложбата „Кирил Господинов – актьорът Баш майстор“ чества годишнината на артиста

Снимка: Facebook
Сподели

Документалната изложба „Кирил Господинов – актьорът Баш майстор“ е посветена на творческата дейност и 90-годишнината от рождението на големия български артист.

Откриването е на 22 март

в градската градина пред Народния театър, съобщават от Съюза на артистите в България (САБ).

Използвани са документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на САБ, Сатиричния театър „Алеко Константинов“, театър „София“, Българската национална филмотека, държавната агенция „Архиви“ и личния архив на актьора, със съдействието на Веселина Господинова.

Снимка: САБ

Един от най-обичаните актьори Кирил Господинов остава в сърцата на хората най-вече с екранните си роли на Алекси в „Понеделник сутрин“, редник Спиро Стоименов в „Тримата от запаса“, Любо в „Слънчев удар“. Емблематичен остава пресъздаденият от него

образ на Рангел Лелин – Баш майсторът,

който има пет екранизации. Това са: „Баш майсторът“, „Баш майсторът на море“, „Баш майсторът на екскурзия“, „Баш майсторът фермер“ и „Баш майсторът началник“.

Въпреки популярността, която му донася киното,

Господинов остава верен на театралната сцена.

Дебютната му роля е Любо в „1:0 в наша полза“ от Е. Попниколова и А. Иванов в Драматичен театър – Разград, през 1952 г. Тя е много преди да се дипломира като актьор в класа на проф. Филип Филипов през 1966 г. във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.

През годините работи в театрите в Бургас, Перник, Варна, Сатирата и театър „София“. Сред по-известните му сценични превъплъщения са Гунчо в „Има ли смисъл да утепваме мечка?“ от П. Панчев, Клавдий в „Хамлет“ от У. Шекспир, Странджата в „Хъшове“ от Ив. Вазов. Изиграва и Ганчо Куката в „Първите“ от П. Ю. Тодоров, Чаусър в „Кралският бръснар“ от А. В. Луначарски, Пугачов в „Самоубиецът“ от Н. Ердман, Бай Ганьо в „Реквием“ от П. Маринков.

Подробности за изложбата може да намерите в събитието във фейсбук.

Актуално

Избрано за вас