Изложби отбелязват две години от войната в Украйна

Снимка: БНТ

Изложби отбелязват две години от войната в Украйна

Снимка: БНТ
Сподели

В навечерието на годишнината от руско-украинския военен конфликт в България се представят няколко изложби.

Фотографска изложба в галерия „Средец“

В галерия „Средец“ вчера, 20 фавруари, се откри фотографска изложба на стипендианти на програма „Фулбрайт“ от Украйна и САЩ. Изложбата, озаглавена „Украйна: война и съпротива“, е пътуващ проект на Fulbright Ukraine и вече бе представена в Берлин и Прага. Експозицията ще остане до 1 март в галерия „Средец“ към Министерството на културата.

Изложба в Полския културен институт

Изложба и прожекция на филм на тема войната в Украйна ще бъдат представени в Полския институт в София на 21 февруари. Експозицията „Максим Кривцов – Дали: ще си върна живота“ може да бъде разгледана до 29 февруари. Документалният филм е озаглавен „Културата срещу войната. Костянтин и Влада Либерови“, съобщават организаторите от посолствата на Украйна и Полша в България и Полският институт в София.

Изложбата „Максим Кривцов – Дали: ще си върна живота“ включва илюстрирано със стих стихотворение, изписано на стената на едно от киевските кафенета. Тя включва 24 фотографски творби на лента, сканирани от автора и предоставени с тази цел по-малко от месец преди смъртта му, разказват организаторите.

Изложба с детски рисунки в СУ „Св. Климент Охридски“

Преди два дни в Софийския университет бе открита изложбата „Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки“. Организатори на събитието са Софийският форум за сигурност, Посолството на Украйна в България и Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“. Модератор на събитието бе гл. ас. д-р Райна Камберова от Факултета по славянски филологии на Алма матер.

Проф. Амелия Личева, декан на Факултета по славянски филологии, изрази радостта си, че Софийският университет е домакин на тази изложба и посочи, че се чувства много странно да открива изложба на тази тема, защото всички сме си мислели, че 20 век е приключил и идеята за война ще остане само в книгите и учебниците.

Актуално

Избрано за вас