10 мистериозни послания, скрити в ренесансови произведения на изкуството

10 мистериозни послания, скрити в ренесансови произведения на изкуството

Сподели

Нещо в „Шифърът на Леонардо“ на Дан Браун пробуди суперзлодея във всеки от нас. Съществуват няколко картини от епохата на Ренесанса, за които се предполага, че имат скрити послания в слоевете маслена боя. И така, как да разберете дали някои от тези послания наистина са там? Е, това зависи от вас. Но ние ви представяме десетте най-добри, за да ви помогнем да решите.

10. НЛО и Мадона

Картината „Мадоната със свети Джованино“ е олтарна картина от 15 век на Доменико Гирландайо, поставена в Палацо Векио. Тя изобразява Мадоната с младенеца Исус и Свети Джованино. От години обаче картината е в центъра на конспиративна теория за НЛО заради размазания кръг до главата на Мадоната, който според много теоретици е извънземен самолет.

Картината има такава репутация, че мнозина я наричат „Мадона дел’НЛО“. Въпреки споровете обаче никой не е разбрал какво всъщност представлява размазаният кръг. Той е с овална форма и излъчва ярки светлинни лъчи, които според някои хора са летяща чиния.

Изобразени са и фигурите на мъж и куче, които гледат нагоре към обекта. Някои теоретици на НЛО предполагат, че Мадоната умишлено се е разположила така, че да предпази децата в скута си, и че ореолът ѝ, който изглежда като изпарение, вероятно е намален от обекта в небето. От друга страна, обектът, нарисуван от Гирландайо, може да е просто неговата интерпретация на ангелско присъствие или блестяща звезда. В края на краищата небесните обекти в религиозните картини от това време са често срещани.

9. Гимел в параклиса

Според някои тълкувания фигурите на Давид и Голиат на тавана на Сикстинската капела образуват формата на буквата gimel, която в мистичната традиция на Кабала символизира g’vurah или сила. Смята се, че таванът на Сикстинската капела е кодирано послание за това, което папата е смятал за своя библейски съд, а Микеланджело е бил избран да го кодира. Твърди се също, че таванът е „мост“ между Римокатолическата църква и еврейската вяра, като в творбата са скрити еврейски символи и еврейски букви. Авторите на книгата The Sistine Secrets: Сикстинската сиктина: „Разкриване на кодовете в предизвикателния шедьовър на Микеланджело“ откриват на тавана няколко фигури, които съответстват на еврейски букви. Самата Сикстинска капела е построена в същите пропорции като Светия храм в Йерусалим, което е друго известно скрито послание. Тези тълкувания обаче не са общоприети и значението на гимела в Сикстинската капела подлежи на тълкуване.

8. Мозъкът при създаването на Адам

Според завладяващата теория на Франк Лин Мешбергер „Сътворението на Адам“ на Микеланджело изобразява човешки мозък. Теорията предполага, че дясната ръка на Бога се протяга към Адам през префронталния кортекс – частта от мозъка, която се занимава с творчеството. Червеникавият плащ, който обгръща Бога в дясната част на фреската, наподобява сагиталния разрез на човешкия мозък. Теорията предполага, че Бог дарява Адам с дарбата на интелекта и че именно чрез използването на тази велика дарба човекът може да достигне най-високия си потенциал и да претвори в творение всичко, което умът му развива. Двама изследователи неврохирурзи от университета „Джон Хопкинс“ откриват точно изображение на човешкия гръбначен мозък и мозъчния ствол в друго пано – „Разделянето на светлината от мрака“. Изследователите предполагат, че Микеланджело е вградил изображение на човешки мозъчен ствол в гърлото на Бога, за да покаже познанията си по анатомия, а също и да подпише фреската по уникален начин.

7. Музика в Градината на земните удоволствия

„Градината на земните удоволствия“ е картина триптих на Йеронимус Бош, създадена около 1500 г. Картината, която е изложена в Мадрид, е известна с многото си странни и фантастични детайли. По-специално, на дупето на един от измъчваните обитатели на най-дясното пано, което представлява Ада, е татуирана музикална партитура. Нотите възпроизвеждат хорово пеене с рисковани текстове. Мнозина смятат, че това е предупреждение срещу безкрайните опасности на греха, тъй като музиката и музикалните инструменти са основни мотиви на картината.

6. Хлябът в Тайната вечеря

„Тайната вечеря“ е стенопис на Леонардо да Винчи, датиран около 1495-1498 г. Тя представлява сцената на Тайната вечеря на Исус с дванадесетте апостоли, както е описана в Евангелието на Йоан. Картината изобразява момента, след като Исус обявява, че един от апостолите му ще го предаде. Изображението на да Винчи е известно със своите символични препратки, включително хляба на масата. Смята се, че хлябът на масата е препратка към Евхаристията – централен християнски ритуал, при който се яде хляб и се пие вино като символ на тялото и кръвта на Исус Христос. Смята се, че той препраща и към предателството на Исус от Юда Искариотски, който е разпознат, когато посяга към чинията до Христос. Той също така стиска кесия с наградата си за това, че на следващия ден е разпознал Христос пред властите.

5. Сикстинската фигура

Микеланджело рисува Дървото на познанието със смокини вместо с ябълки. Можете да го откриете на паното, което показва „Изкушението“ и изгонването на Адам и Ева от Райската градина в Сикстинската капела. Това е отклонение от господстващите по онова време в Италия мисли за това кой вид плод е бил забраненият, тъй като в официалния латински превод на Библията на Католическата църква през XVI в. – Вулгата – Дървото на познанието се чете като носещо ябълки. Интерпретацията на Микеланджело за дървото, носещо смокини, е по-юдейска интерпретация на текста. Смокиновото дърво символизира знанието, просветлението и плодородието в много култури, включително в древна Гърция и Рим. Интересно е, че смокините ще се появят отново в творчеството на Микеланджело в стенописите, изобразяващи „Страшния съд“. Една от голите фигури държи смокинов лист върху гениталиите си.

4. Мария в „Тайната вечеря“

Съществуват няколко конспиративни теории за фигурата на Мария в картината „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи. Една от най-популярните е, че фигурата, седяща от дясната страна на Исус, не е ученикът Йоан, както е прието да се смята, а Мария Магдалена. Тази теория е популяризирана от романа на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ и е широко обсъждана от историци на изкуството и учени. Теорията предполага, че Мария Магдалена е била не само ученичка на Исус, но и негова съпруга и че картината има скрити послания за тяхната връзка. Фигурата на картината има женски черти като дълга коса и нежни ръце. Някои хора смятат, че това е умишлен избор на Леонардо да представи женския аспект на божественото и да оспори традиционния патриархален възглед за християнството. Повечето експерти обаче отхвърлят тази теория, като твърдят, че фигурата е просто изображение на Йоан.

3. Спасителят на света 

За кълбото в картината „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи се говори в света на изкуството от векове. Да Винчи рисува Христос, който държи в лявата си ръка кристално кълбо, символизиращо земята. Това е ключов елемент от всяка композиция, в която е изобразен „Salvator Mundi“, което на латински означава „Спасителят на света“. Но защо кълбото не увеличава и не обръща материала зад него, както би трябвало да стане, ако е от твърдо стъкло?

Някои историци на изкуството предлагат няколко обяснения. Уолтър Айзъксън твърди, че Леонардо умишлено е изобразил кълбото неточно, макар че и той е подозирал, че то е кухо. Мартин Кемп приписва аномалията на малки кухини, открити в някои видове планински кристал и калцит. Група компютърни специалисти от Калифорнийския университет в Ървайн също твърдят, че стъклената сфера е куха. Те използвали софтуер за изображения, за да създадат цифрово триизмерно копие на „Спасителят на света“ и проучили как светлината преминава през различни видове сфери. Изчислили са, че стъклото на кълбото от картината е много тънко. Ако кълбото е кухо, а не твърдо, картината би била вярна на живота. Въпреки това външният вид на сферата все пак може да е художествен избор.

2. Мона Лиза

Някои експерти твърдят, че в очите на Мона Лиза има скрит код. Предполага се, че в зениците ѝ са скрити малки букви и цифри, които могат да се видят само с лупа. Буквите „L“ и „V“ се виждат в лявото око, а буквите „C“ и „E“ (или буквата „B“) – в дясното. Други твърдят, че картината съдържа скрито число „2“, което се разкрива, като се съберат буквите „LVCE“. Някои смятат, че тези букви и цифри могат да разкрият самоличността на модела или тайно послание. Или пък буквите и цифрите са просто резултат от процеса на стареене на картината.

1. Дева от скалите

Обстановката в пещерата в „Дева от скалите“ на Леонардо да Винчи представя контраста между физическия и духовния свят. Картината изобразява Дева Мария с младенеца Исус и Йоан Кръстител в скалист пейзаж, символизиращ колко временен и суров е физическият свят. От друга страна, фигурите са изобразени по спокоен и неземен начин, което подсказва за връзката им с духовния свят. Пещерата представя и идеята за скрито знание и тайни. Картината е известна с използването на хиароскуро, което създава усещане за тайнственост и дълбочина в обстановката на пещерата. Фигурите подсказват, че пазят тайна или скрити знания. Скалистият пейзаж и обстановката в пещерата също представят идеята за дивата природа и пустинята. Това е често срещана тема в християнското изкуство, която показва пустинята като място за духовно изпитание и пречистване.

Актуално

Избрано за вас