12 интересни факта за необичайния свят на Салвадор Дали

Снимка: Getty Images

12 интересни факта за необичайния свят на Салвадор Дали

Снимка: Getty Images
Сподели

Салвадор Дали никога не е преставал да ни очарова, а днес, точно 35 години след смъртта му, името му все още звучи толкова силно, колкото и по време на разцвета на кариерата му. Салвадор Дали, водеща фигура в сюрреализма, наред с Магрит, е впечатлявал хората със своята

ексцентричност, необичаен външен вид и  маниери.

Помним го най-вече с творбите му и с право, но има няколко неща, които трябва да знаете за този гений!

1. Дали е третият Салвадор в семейството

Така се казвали и баща му, и по-големият му брат, който починал девет месеца преди раждането на художника. Веднъж – по време на посещение на гробището, родителите му казали на Салвадор, който бил на 9 години, че той е прероденият си брат. През 1963 г. той му посвещава картина, наречена „Портрет на моя мъртъв брат“.

Снимка: artsper
2. Изключван е от художественото училище цели два пъти

Дали е изключен от едно и също художествено училище не само веднъж, а два пъти. Докато учи в Академията на Сан Фернандо, той е обвинен в подстрекаване на студентски протест, когато през 1923 г. художникът Даниел Васкес Диас е отхвърлен за професор и изключен. Разрешено му е да се върне през 1926 г., но отново е изхвърлен, когато казва на комисията, която го оценява, че никой от тях не е достатъчно компетентен.

Снимка: britannica
3. За да избегне плащането на сметките в ресторанта, Дали рисувал на гърба на чековете

След като организирал екстравагантни вечери за себе си и няколко приятели, той изписвал чек, а на гърба му рисувал. Тъй като никой не искал да се лиши от възможността да притежава оригинал на Дали, ресторантите често не осребрявали чековете.

4. Дали е имал екстравагантен вкус и това се е отнасяло и за домашните му любимци

Салвадор Дали е имал оцелот на име Бабу, който е разхождал на каишка с шипове и нашийник по светски събития и ресторанти. В Манхатън Дали завел Бабу в ресторант, където един от посетителите се изплашил, а той го успокоил, като му обяснил, че оцелотът му е просто „нарисуван в стил оп арт“.

Снимка: Alamy
5. Сътрудничи си с търговския свят

Салвадор Дали създава логото на близалките Chupa Chups през 1969 г. и то се използва и до днес. Той съветва основателя на компанията, който е и негов приятел, да постави логото върху близалките, за да се повиши осведомеността на потребителите за марката. Освен това, създава четири корици за списание Vogue.

Снимка: artsper
6. Той със сигурност не е бил обичан от всички

Въпреки че днес е известен художник,

Салвадор Дали не е бил по вкуса на всички,

дори в рамките на сюрреалистичното движение. Много от първоначалните сюрреалисти симпатизирали на комунизма и затова били против подкрепата на Дали за хитлеризма. Те се опитвали да го изключат заради фашистките му убеждения.

Английският писател Джордж Оруел също не е привърженик на Дали като личност, след като прочита автобиографията му, в която Дали разказва за събития от своята младост. Въпреки това, Оруел все пак го оценява като много умел художник.

Снимка: flickr
7. Той създава нов стил, наречен „ядрен мистицизъм“

След войната

Дали развива нов стил в творбите си,

който се стреми да представи науката и католическите образи. Този нов стил е породен от надеждата на Дали, че новите научни открития ще разкрият непознатото около религията. Произведенията, които създава по това време, макар и все още да са неземни и сюрреалистични, се фокусират по-малко върху лични теми и повече върху универсални научни теми.

8. Методите му за достъп до сюрреализма често са нетрадиционни

За да може да създава сюрреалистични пейзажи и образи, Дали смята, че трябва да има достъп до подсъзнанието си. С цел да го постигне – той се принуждава да изпадне в състояние на делириум. Един от начините за постигане на това е бил да фиксира погледа си върху един обект, за да вижда различни образи в и около него. Това е наречено „параноично-критичен метод“.

9. Имал е невероятно наситен брак

Запознава се с партньорката си Гала, която преди това му е била любовница, докато все още е омъжена за Пол Елюар, известен френски поет сюрреалист. Именно с него тя посещава Дали в дома му във Фигерас (Испания). Двамата се влюбват и се женят три години по-късно. Скоро двойката Дали-Гала се превръща в една от

най-легендарните двойки в света на изкуството.

Гала е половинката на Дали във всеки един смисъл на думата, дотолкова, че той подписва картини с имената и на двамата, тъй като казва, че тя е неговото постоянно вдъхновение.

Снимка: britannica
10. Успява да стръкче трева на  Йоко Оно за 10 000 долара

Най-близката приятелка, довереница и муза на художника Аманда Лир си спомня, че вдовицата на Джон Ленън, Йоко Оно, искала да купи косъм от прочутите мустаци на Дали. Той обаче „смяташе, че Йоко Оно е вещица и не искаше тя да притежава каквито и да било негови лични вещи, а със сигурност не и мустаците“. Затова изпратил Лира в градината да събере едно сухо, избледняло стръкче трева. Той го опаковал елегантно и го изпратил на Йоко. Йоко Оно платила за него 10 000 долара.

11. Дали е известен със странните си постъпки

Дали е известен с това, че е също толкова сюрреалистичен, колкото и творбите му – от пристигането на лекция, облечен във водолазен костюм и каска (от която някой трябва да го извади с ключ, когато едва не се задушава), до пътуването с Ролс Ройс Фантом II, пълен с карфиол, по пътя Испания-Париж.

Снимка: Gala-Salvador Dali Foundation
12. В късните си години Дали губи способността си да рисува и изпада в дълбока депресия

На 76-годишна възраст Дали е диагностициран с двигателно разстройство, наречено парализа,

което му пречи да рисува,

камо ли да държи четка. В съчетание с променливото му и понякога агресивно отношение към отворения му брак с Гала, нейната евентуална смърт и невъзможността му да създава изкуство го довеждат до пълна депресия.

Актуално

Избрано за вас